Постајемо ли земља стараца: Сваке године мање првачића, за три године изгубили 40 разреда

За три посљедње године, Српска је изгубила више од 40 разреда првачића. У први разред основне школе у РС константно се, од школске 2015/16. године, уписује мање ученика. Тако је у јесен 2015. године у школу кренуло 10.660 првачића, док је ове године уписано чак 1.060 ученика мање. Прошле године, први пут смо имали мање од 10.000 ђака првака у школама Српске.

Демографи кажу да је такав биланс забрињавајући, али и реалан, јер је посљедица дугогодишњег тренда смањења броја рођених у Српској.

Прошле године имали смо 9.339 рођених, што значи да би за неколико година требало да имамо толико првачића, а то је мање него сада. Са друге стране, податак да је ове године уписано 9.600 нових ученика је добар, јер смо имали отприлике толико и рођене дјеце у генерацији која сада креће у школу. То показује да није било великог осипања дјеце због миграција, што је позитивно изненађење – каже демограф Стево Пашалић.

Он подсјећа да Српску већ дуже од деценије оптерећује лоша демографија. Од 2002. године, тако, у РС није било позитивног природног прираштаја.

Прошла су времена када смо имали по 14-15 хиљада рођених годишње – каже Пашалић, истичући да је више рађања било и у вријеме рата.

По подацима Министарства просвјете и културе РС, ове године је у први разред основне школе уписано 9.600 ученика. Највише првачића имаће Основна школа „Бранко Радичевић“ у Бањалуци – 222 ученика, а најмање основне школе “Јосиф Панчић“ Козица-Оштра Лука и “Свети Сава“ Трново – по два ученика. У чак 77 подручних одјељења није уписан ниједан ученик за нову школску годину.
Извор: српскаинфо