Поштовањем правила пред мјерење притиска, до валидне вриједности

Сазнајте и зашто је вриједност измјереног притиска прецизнија када га измјерите код љекара – а нема везе са стручношћу…

Да ли сте знали да осјећај пуне бешике чини људе нервозним толико да се притом подиже артеријски притисак, па измјерена вриједност притиска може да буде за 5-10 ммХг виша од базалне (праве)?

Исто тако, људи који су узбуђени или под стресом могу да добију резултате који нису реални, јер је вриједност тада виша у односу на праву.

Да бисмо добили праву слику, потребно је да притисак мјеримо три пута дневно – ујутро, током дана и увече, током пет до седам дана. Притом је потребно да измјерене вриједности запишете и резултате однесете љекару.

Најчешћа грешка коју људи праве приликом мјерења притиска јесте то што га најчешће мјере када осјете неку тегобу, а тада је сасвим нормално да он буде повишен.

Пет правила за тачно мјерење притиска

1. Испразните бешику

Осјећај препуне бешике чини особу нервозном и немирном, што подиже артеријски притисак. Због пуне бешике измјерена вриједност притиска може да буде за 5-10 ммХг виша од праве.

2. Одморите се

Потребно је одморити бар пет минута у фотељи или на столици, на мјесту на којем планирате да измјерите притисак. Немојте да причате, да се узбуђујете, нити да ходате – све то подиже притисак.

3. Правилно се смјестите

Морате да сједнете на столицу или у фотељу која вам је удобна. Осим тога, идеално би било да имате подршку за руке, леђа и ноге.

4. Положај руке

Високо заврните рукав на руци на којој ћете мјерити притисак. Најбоље је руку поставити у ниво срца на сто. Први пут измјерите притисак на обје руке и на којој се покаже већа вриједност, на тој се убудуће мјери.

5. Будите мирни

Током мјерења немојте причати, нити се помјерати. На резултате може да утиче и узбуђење, а због тога вриједност притиска може да буде и неколико десетина ммХг виша од реалне вриједности.

Прије мјерења не смијете да пијете кафу и црни чај, јер могу да повисе вриједности, а прије мјерења притиска избјегавајте и енергетска пића.

Зашто су вриједности прецизније када притисак измјерите код љекара?

Ствар је у мјерачу – у здравственим установама мјерачи притиска се редовно сервисирају и због тога боље и прецизније раде.