Потписан споразум о реализацији пројекта вриједног 2,5 милиона марака

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан потписао је јуче споразум о реализацији пројекта „Помоћ повратницима и расељеним лицима у шест одабраних општина/градова кроз блиску сарадњу са локалним властима“, а за који је УНХЦР одобрио финансијска средства укупне вриједности 2,5 милиона КМ.

Трајање пројекта је дванаест мјесеци и имплементира се у шест општина БиХ. Поред Котор Вароша, пројекат ће се спроводити и у Лукавцу, Чапљини, Добоју, Новом Граду и Бихаћу.

Пројекат ће бити имплементиран од стране организације „Хилфсверк“ (Аустрија), а састоји се од имплементације једне нове методологије за избор и помоћ наугрожнијим особама из двије групе, а то су расељена лица и повратници у општину Котор Варош.

Према ријечима начелника општине Зденка Сакана циљ пројекта јесте економски оснажити угрожене породице повратника и расељених лица, те створити предуслове за њихов лакши повратак и опстанак.

43 породице са подручја општине ће бити подржане зависно од њихове радне способности, њихових ресурса које посједују и комплетна ситуација сваког корисника ће бити разматрана како би им се пружила што адекватнија помоћ“, истакао је Сакан.

Први предзнак овог пројекта је угроженост и потреба за помоћи. Сакан је нагласио значај самог пројекта за локалну заједницу.

Наш циљ је да будемо најуспјешнија општина међу ових шест одабраних, те да отворимо врата за неке будуће пројекте којим ћемо подстицати развој руралних средина“, закључио је Сакан.

 

Извор: opstinakotorvaros.com