Потписан споразум о сарадњи ради успостављања видео-надзора

Начелник Одјељења за информационо-комуникационе технологије /ИКТ/ у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Миланко Топић, начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и директор Агенције за локални и економски развој Чедо Комљеновић потписали су данас у Котор Варошу споразум о сарадњи ради успостављања савременог видео-надзора у тој општини.

Споразум ће омогућити успостављање савременог система видео-надзора по концепту ,,Сигуран град“ с циљем да се у Котор Варошу омогући надзор јавних површина ради повећања безбједности грађана и њихове имовине, односно, да би се превентивно дјеловало на ремећење јавног реда и мира и чињење кривичних дјела.

,,Пројекат је значајан са безбједносног аспекта и значајно ће допринијети око расвјетљавања кривичних дјела, доказивања и документовања прекршаја. У току су припреме тендерске документације и техничких ствари, тако да очекујемо да се реализује у току ове године“, рекао је начелник Сакан.

Овим споразумом је дефинисано да ће општинска Агенција за локални економски развој, у сарадњи са општином и привредним субјектима, финансирати набавку опреме и услуге за извођење радова, док ће Министарство унутрашњих послова Републике Српске израдити елаборат за систем видео-надзора, на основу којег ће развити, а онда и поставити софтвер за обраду података евидентираних камерама.

Начелник Одјељења за информационо-комуникационе технологије /ИКТ/ у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Миланко Топић истакао је да ће видео-надзор много олакшати рад полицијских службеника и да ће се степен безбједности бити подигнут на виши ниво.

,,Након истека гарантног рока, Министарство ће вршити послове администрације и одржавања система видео-надзора“, нагласио је Топић.

Елаборат, којег ће израдити МУП, предвиђа инсталирање 20 камера на 15 локација које су дефинисане као приоритетне. Осам камера има могућност аутоматског препознавања регистрација на возилима.

Праћење и архивирање видео-записа ће се вршити у Полицијској станици Котор Варош у складу са важећим законским прописима.

Велико интересовање за раелизацију овог пројекта су показали бројни привредни субјекти са подручја општине, који су на Привредном савјету изнијели заједнички став у погледу успостављања видео-надзора.

До сада су подршку овом пројекту пружили предузеће „Механичке конструкције“, које је донирало средства у износу од 30.000 КМ, док су „Квимпекс“ и ШГ „Врбања“ уплатили по 1.000 КМ.