Позитивни помаци у пословању ШГ Врбања

У пословању Шумског газдинства „Врбања“ евидентни су помаци, будући да је на крају прошле године минус био око 800.000 КМ, а до краја текуће године очекују да ће бити на „позитивној нули“, изјавио је вршилац дужности директора овог газдинства Санел Радмановић.

Радмановић је навео да је по преузимању дужности 21. априла успио свести тај дуг до краја јуна на 160.000 КМ, те измирити дио дуговања према радницима и покренути производњу.

„Обавезе према радницима смањене су за 500.000 КМ, уплаћени су доприноси за четири мјесеца и једна заостала плата, а надам се да ћемо у сљедећој години измирити још једну заосталу плату и тако у потпуности измирити дуговања према запосленима“, рекао је Радмановић.

Према његовим ријечима, затечена дуговања према општини Котор Варош била су 880.000 КМ, а сада су испод 500.000 КМ са тенденцијом смањења.

„Производња на крају године биће већа за 20 одсто у односу на прошлу годину, иако је то испод плана. Дуговања према добављачима су на истом нивоу, али то је проблем извођача радова којима недостаје радне снаге“, навео је Радмановић.

ШГ „Врбања“ ће до краја године реализовати прву од три фазе пројекта пошумљавања бујичних подручја на сливу ријеке Врбање, захваљујући којем ће се спријечити поплаве, бујице и ерозије земљишта.

„Ријеч је о пројекту захваљујући којем ће укупно бити пошумљено 17,55 хектара површина на којима тренутно нема шумске вегетације. Претходно ће се извршити чишћење непроизводних врста дрвећа, а затим пошумљавање властитом радном снагом“, рекао је Радмановић.

Он је додао да је укупна вриједност пројекта 96.194,23 КМ, те да ће преостале двије фазе пројекта бити реализоване у прољеће и јесен наредне године.