Познати учесници пливања за Часни крст

Након данашњих љекарских прегледа код доктора Слађана Каламанде познат је списак учесника богојављенског пливања за Часни крст.

18 одважних момака и једна супер храбра дјевојка пливаће у недјељу пред рекордним бројем посјетилаца, а њихова имена су: Бранка Јотановић, Карађорђе Маринковић, Бојан Максимовић, Борислав Богданић, Младен Богданић, Душко Богданић, Даниел Кршић, Србољуб Савановић, Огњен Васић, Сањин Кршић, Никола Каламанда, Стефан Пејаковић, Маринко Шкрбић, Крстан Каруповић, Ненад Радић, Стојан Савић, Милан Пејаковић, Стивенс Нарић и Хаџи Боро Станковић.

Најстарији међу учесницима је Хаџи Боро Станковић, који истиче да хладноћа и ниска температура не могу утицати на његову одлучност и унутрашњу радост да се на празник спусти у ријеку Врбању за Часним крстом.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић, који ће спустити Богојављенски крст у ријеку Врбању са моста у насељу Котор, још једном је позвао вјернике и људе добре воље да узму учешће у свечаној литији и подрже храбре пливаче.

„Богојављање је велики празник који подсјећа на вјеру, љубав и наду, дан који представља мотив сваком човјеку да започне нови дан и иде у нове побједе у животу“, рекао је Нарић.

Поред начелника општине Котор Варош, који је генерални покровитељ ове манифестације, организацију су још помогли КП Бобас, Полицијска станица Котор Варош, Дом здравља „Свети Пантелејмон“, Пословница Електрокрајине Котор Варош, Петровић д.о.о., Квимпекс д.о.о., агенција Навађо Травел, Шумско газдинство „Врбања“, Грађус, Бор петрол, Декол, Ауто сервис „Мома“, пекара „Обеликс“, Кафе бар „Деус“, Месница „Жар“, Превоз Голуб, Кафе бар „Метакса“, Кафе бар „Пиколо“, Ресторан „Мила ми“, Кафе бар „Нуки“ Масловаре, Етно ресторан „Жута буква“, Медена кућа, продавница бијеле технике „Зеус“, бутик „Бест“, и појединачно Јасна Гајић, Горан Бубић, Горан Чупић, Душан Станић и Славен Микановић.

Данас су завршени радови на уређивању обалоутврде и продубљивању корита ријеке Врбање, а током сутрашњег дана ће чланови Ватрогасног друштва опрати мост и простор око моста.

„Богојављење је велики православни празник и зато желимо да га обиљежимо достојанствено, а ова манифестација, која је постала традиционална, представља један од најљепших православних обичаја“, поручио је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат, дар Љерке, Саре и Уне Петровић, умјетничку слику Горана Чупића и заставе Српске и Војске Републике Српске.

Биће награђени најстарији и најмлађи учесник, једина дјевојка међу учесницима, сви учесници ће добити мајицу као успомену на овај догађај, а обезбијеђен је и ручак за све пливаче.

За све посјетиоце је обезбијеђено кувано вино и пекарски производи пекаре „Обеликс“.