Православни вjерници данас прослављају Светог првомученика и архиђакона Стефана

Православни вjерници данас прослављају Светог првомученика и архиђакона Стефана, дан у народу познат и као – Стевандан.

Овај празник се слави као сећање на живот светитеља који је први пострадао за хришћанску веру.

Свети Стефан био је Јеврејин и рођак апостола Павла. Прозван је архиђаконом јер је први од седморице кога су рукоположили свети апостоли и поставили у службу помагања сиротиње у Јерусалиму. Снагом своје вере чинио је многа чудеса. Као проповедник у Јерусалиму, каменован је до смрти.

Као крсну славу овог светитеља слави и Република Српска, која је и основана на данашњи дан 1992. године.


Народна веровања и обичаји
Срби овог свеца називају Стеваном Ветровитим, плаше га се и поштују да им ветар не би одувао сено и сламу, а донео разне болести. Зато се верује да се на данашњи дан треба чувати ветра. Приморци данашњи празник сматрају морнарском славом, јер им Стеван Ветровити даје ветар за њихова једра.


Како каже библијско сведочанство, Свети архиђакон Стефан био је, као и дванаест великих апостола, надахнут силом Духа Светога. Чинио је многа чудеса, помагао људима и сва та његова добра дела помињу се у Светом писму Новог завета. У тој првој години по страдању и Вазнесењу Христовом, Свети Стефан је огромном снагом своје вере, својих речи и дела подсећајући на речи закона и пророка Старог завета, доказивао Јеврејима, својим сународницима, да су они заиста убили Месију, очекиваног толико векова.

Због тога је међу својим најближим имао много непријатеља, али их је увек побеђивао својим јасним и истинитим речима. Како нису могли другачије спречити његово проповедање, прибегли су, уз помоћ лажних сведока, клевети. Оптужили су га да је хулио на Бога и Мојсија, баш као што се збило и са Исусом Христом. Тако су старешине против Светог Стефана побуниле народ. Као и Христа, Стефана су лажно оптужили и ухапсили. Након хапшења, уследило је суђење.

На суђењу је Свети Стефан одлучно и разложно побијао једну по једну изјаву лажних сведока. Изложио је, јасно и са великим поштовањем, целу историју Израиља од Аврама, који је први добио обећање о доласку Месије до Мојсија, о којем је говорио са великим страхопоштовањем и уважавањем.

Но, истина о Месији још више је разгневила свештеничке и народне поглаваре. У том узаврелом тренутку, архиђакон Стефан погледао је у небо и то што је угледао објавио свима присутнима: „Ево, видим небеса отворена и сина човечјег где седи с десне стране Бога.“ То је разјарило његове судије те су архиђакона Стефана извели из града и убили камењем.

Међу присутним мучитељима био је и Стефанов рођак Савле, који је касније, искрено се покајавши, спознао истину о Господу Исусу Христу, примио његово учење и свето крштење, и остатак земаљског живота провео проповедајући, као апостол Павле, јеванђељску истину, ширећи Христову реч и оснивајући црквене заједнице.

А тога дана, када су Јевреји каменовали архиђакона Стефана, стајала је подалеко, на једној узвишици Пресвета Богородица, са светим Јованом Богословом, гледајући мучеништво овог првог мученика за истину њеног Сина и молећи се усрдно Богу за његову душу.

Свети првомученик Стефан, који је пострадао на данашњи дан, имао је нешто више од 30 година. Његове последње речи су биле: „Господе, не урачунај им грех овај“.