Представљени критеријуми за учешће у девелоППП.де пројекту

Инфо дан „Развијање партнерстава са приватним сектором у БФЦ СЕЕ општинама и градовима“ одржан је данас у Котор Варошу, у оквиру имплементације пројекта који спроводи регионална мрежа за повољно пословно окружење у Југоисточној Европи (БФЦ СЕЕ мрежа) уз подршку ГИЗ-а.

Пројекат се односи на коришћење фонда њемачке владе ДевелоППП који подржава привредна друштва која желе да инвестирају и унаприједе своје пословање, а Привредна комора Републике Српске, као технички секретаријат Мреже за повољно пословно окружење у РС, задужена је за реализацију овог програма у Српској.

Овај пројекат је ексклузивно право јединица локалне самоуправе које су сертификоване у складу са БФЦ СЕЕ стандардом. Привредна комора РС, такође, пружа техничку помоћ привредним друштвима за припрему приједлога пројеката, у сарадњи са локалним заједницама.

Заједнички пројекти између ГИЗ-а и привреде, тзв. развојна партнерства (ДПП) повезују привредне интересе и развојнополитичке циљеве, нпр. увођење нових технологија, енегетске ефикасности, управљање отпадом и водама, трансфером технологија и знања, стручног образовања и индустријски развој.

Сваки партнери уноси у пројекат своје јаке стране: ГИЗ пружа подршку при финансирању у максималном износу до 50% или 200.000,00 еура укупног буџета, координира активности или повезује с важним актерима.

Фирме уносе у пројекат своју технологију, капитал и стручно знање. Одговорност, трошак и ризике сносе оба партнера подједнако.

Инфо дани одржани су у Бијељини, Приједору, Добоју, Теслићу, Мркоњић Граду и Котор Варошу, а планирано је да буду одржани и у општинама Лакташи и Градишка.

Извор:СРНА