Премијера филма Света Петка 26.09.2022. године (понедјељак) у 20 часова у кино сали

Премијера филма Света Петка Крст у Пустињи одржаће се 26.09.2022. године (понедељак) у 20 часова у которварошкој кино сали.

Побожна д‌јевојка Параскева, напушта свој живот међу људима у граду Константинопољу и одлази у Јорданску пустињу гд‌је проводи наредних 40 година свог живота борећи се са искушењима, гријесима и унутрашњим демонима. Пратимо њен пут од обичне д‌јевојке до највољеније и најпоштованије Светитељке Православља.

Бочна прича нам говори о двије жене (арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви) које потичу из различитих културних, социјалних и вјерских средина, али дијеле исте људске емоције, вриједности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима. Током боравка у пустињи, Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољњег свијета који је Параскева напустила.

Филм је настао по истинитој причи и роману „Петкана“ Љиљане Хабјановић Ђуровић. Ова прича нам говори како људи могу да побиједе своје слабости. Теме филма су универзална морална питања човјечанства, што га чини актуелним и данас, било гд‌је на свијету.

Режисер: Хаџи-Александар Ђуровић

Глумци: Милена Предић, Милица Стефановић

Жанр: Драма