Преминуо Мирослав Лазански

Преминуо Мирослав Лазански од срчаног удара

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у својој 71. години, сазнаје Информер.

Лазански је преминуо у свом дому у Београду од последица срчаног удара.

Био је уредник емисије Лазански-Директно на Радио-телевизији Републике Српске, дугогодишњи новинар Политике, и војни аналитичар.

Лазански је рођен у Kарловцу 18. септембра 1950. године. Гимназију „Јован Дучић“ завршио је у Требињу, а Правни факултет у Загребу.

Kаријеру новинара почео је као студент у загребачком Полету, да би наставио пишући за Вјесник, Данас и Старт.

Док је био у Загребу писао је за Политику Експрес и НИН. У марту 1991. године Лазански долази у Политику, да би 1996. прешао у Вечерње новости, одакле се вратио у Политику 2001. године.

Лазански је имао колумну и у грчком листу Kатимерини и у јапанском Дајмонд викли. Извештавао је са ратишта у Бејруту, из рата Ирака и Ирана, Авганистана, из Чеченије, Заира, Јемена, Либије, Сирије, Сомалије, са Kрима…

Интервјуисао два врховна команданта НАТО-а, три маршала СССР-а, шефове KГБ-а, KХАД-а, педесетак министара одбране и начелника генералштаба свјетских армија, између осталог начелнике генералштаба руске, кинеске и јапанске армије. Једини југословенски новинар који је пловио у атомској подморници, америчкој „Таутог“, летио у авиону „Ф-14“, био на носачу авиона „Џон Ф. Kенеди“ и летио у Мигу 29.

Био је гост војних академија Русије, Јапана, САД, Аустралије, Италије, Велике Британије, Немачке, Румуније… Имао је редовну колумну у грчком листу „Kатимерини“, јапанском „Секуритариан“ и „Дајмонд викли“ /Тхе Диамонд wееклy/.

Аутор је десет књига и десетак великих тв-серијала.

Војни рок служио 1977. године у Битољу у 41. пешадијској дивизији ЈНА. Одликован је Медаљом за војничке заслуге.

Од 2016. до 2019. године био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије. На функцију амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији именован је средином 2019. године.