Пријем за добровољне даваоце крви

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је поводом 14 јуна – Свјетског дана доборовољних давлаца крви организовао пријем за вишеструке даваоце крви и делегацију општинске организације Црвеног крста.

Честитајући свим добровољним даваоцима крви 14. јун – Свјетски дан добровољних давалаца Сакан је поручио да могу бити поносни на чињеницу да су својом хуманошћу уградили дио себе у животе других и омогућили им да исти продуже.

„Ваше учешће у акцијама је чин солидарисања са особама чији животи и здравље зависе од довољне количине сигурне крви и крвних компоненти и зато представљате кључни сегмент сваког здравственог система“, нагласио је Сакан уз жељу да увијек буду на путу хуманости чинећи овај свијет здравијим мјестом за живот.

Начелник Сакан је истакао да ће општинска управа увијек подржати у границама могућности спремност племенитих суграђана да дају драгоцјену течност како би спасили нечији живот.

Предсједник комисије за анимирање добровољног давалаштва крви Црвеног крста Котор Варош Душко Васиљевић се захвалио начелнику пригодним поклоном на досадашњој помоћи и додао да је добровољно давалаштво крви у експанзији захваљујући више од 800 евидентираних добровољних давалаца крви на подручју општине.

„Током четири годишње акције прикупи се више од 500 доза драгоцјене течности и по томе смо препознатљиви у Републици Српској“, рекао је Васиљевић.

По ријечима Васиљевића допринос добровољних давалаца крви је немјерљив како за здравствени систем, тако и за Црвени крст као организатора акција добровољног давалаштва крви али и цијелу друштвену заједницу.

Секретар општинске организације Црвеног крста Санела Кучук је истакла да ће љетна акција добровољног давања крви бити одржана 8. јула у просторијама Средњошколског центра „Никола Тесла“, када ће бити уприличено и традиционално дружење добровољних давалаца са подручја општине Котор Варош.

„Након двогодишње паузе узроковане пандемијом вируса корона одлучили смо да у периоду од 27. јуна до 1. јула организујемо камп Подмлатка Црвеног крста у Товладићу, који ће окупити 50 полазника узраста од 12 до 15 година. На кампу ће учесници стицати знања низом курсева и радионица о темама као што су пружања прве помоћи, реалистички приказ повреда и обољења, упознавање о вриједностима покрета Црвеног крста и Црвеног полумјесеца“, нагласила је Кучукова.