Прикупљено 125 доза крви

У данашњој акцији добровољног давања крви у Котор Варошу прикупљено је 125 доза ове течности за потребе Завода за трансфузијску медицину Републике Српске.

Секретар општинског Црвеног крста Борислав Брборовић рекао је да се за прву овогодишњу акцију пријавило 172 особе, од којих 47 није могло дати крв из здравствених разлога.

Ово показује да су мјештани Котор Вароша савјесни и спремни да помогну. Посебно смо поносни на 10 суграђана који су први пут доборовољно дали крв“, истакао је Брборовић.

Он је нагласио да у Котор Варошу све више добровољних давалаца крви, што је гаранција да ће увијек бити довољно ове течности.

Предсједник Комисије за анимирање добровољних давалаца крви Црвеног крста Котор Варош Душко Васиљевић рекао је да су грађани овог мјеста показали одговорност и солидарност да помогну другима.

Континуирана едукација, информисање и подизање свијести грађана о значају добровољног давања крви, једини је начин за постизање жељеног циља, а то је да пацијент не чека крв, већ да крв чека пацијента“, истакао је Васиљевић.

Раденко Смиљић, који је даровао крв 25. пут, каже да је то посебан осјећај, јер на тај начин некоме спасава живот.

Мислим да свако од нас треба да буде добровољни давалац крви и да имамо развијен осјећај да можемо, у одређеном тренутку, некоме спасити живот“, нагласио је Смиљић.

У Котор Варошу има више од 550 добровољних давалаца крви, а данашњу акцију организовао је општински Црвени крст, уз подршку привредника и локалне управе.