Prilikom prelaska granica morate znati vaša prava i obaveze, a evo koliko novca možete iznijeti iz Srpske

Putnici prilikom prelaska granica BiH, a posebno u jeku godišnjih odmora, trebaju znati prava i obaveze koje imaju, a jedna od njih je da mogu iznijeti novac u protivrijednosti do 10.000 evra, dok za veći iznos moraju posjedovati potvrdu nadležnih institucija.

 S obzirom na to da se u putničkom saobraćaju primjenjuje pojednostavljeni način prijavljivanja robe, portparol Uprave za indirektno oporezivanje, Ratko Kovačević u izjavi za Fenu navodi kao primjer da je od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena roba koja je sadržana u “ličnom prtljagu” putnika koji dolazi iz inostranstva, a koja ne podleže bilo kakvim ograničenjima ili zabranama.

– ‘Lični prtljag” podrazumijeva robu nekomercijalnog karaktera za ličnu upotrebu putnika ili njegovog domaćinstva uključujući i predmete koji služe putniku za vrijeme putovanja – kazao je Kovačević.

Carinske olakšice po putniku i po danu se primjenjuju na robu nekomercijalnog karaktera, uključujući poklone i suvenire koji se nalaze u ličnom prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM.

Kovačević je dodao da putnici mlađi od 17 godina nemaju pravo uvoziti cigarete i alkohol.

Kada je u pitanju unošenje lijekova, pojašnjava da je unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije.

– Osobe koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti zavisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, prilikom prelaska državne granice izuzetno smiju posjedovati lijek koji sadrži supstance, na osnovu medicinske dokumentacije i u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše do 15 dana – naglašava Kovačević.

Pasoš za kućne ljubimce

U vezi s prelaskom granice s kućnim ljubimcima, neophodno je imati validni pasoš izdat od uprave za veterinu pod određenim brojem. Dobivanje pasoša vezano je za elektronsku identifikaciju, odnosno obilježavanje psa mikročipom.

– Potrebno je izvršiti klinički pregled psa neposredno prije puta (48 sati) kod veterinara i tu potvrdu da je pas zdrav i da ne pokazuje znakove bolesti koje se mogu prenijeti na druge životinje i ljude, kao i prethodno osigurane potvrde, priložiti veterinarskoj inspekciji za finalni certifikat za putovanje životinja u zemlje Evropske unije – navodi.

Kako je Feni rekla portparol Granične policije, Sanela Dujković, prema važećem Zakonu o putnim ispravama BiH, za maloljetne osobe, zahtjev za izdavanje putne isprave podnosi jedan od roditelja, uz saglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik, tako da zakonski nema osnove da na graničnom prelazu zatraže punomoć ili bilo koji drugi dokument.

Nosilac putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina u pratnji treće osobe, mora imati saglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja, koju je ovjerio nadležni organ.

– Ne postoji zakonska obaveza posjedovanja pisane saglasnosti drugog roditelja prilikom putovanja u inostranstvo, odnosno nema smetnji da nosilac putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina putuje s jednim od roditelja ili zakonskim zastupnikom, odnosno starateljem – naglašava Dujković.

Istakla je da pisana saglasnost može biti potrebna prilikom kontrole graničnih organa države u koju se putuje ili preko čije teritorije se tranzitira, pa zato preporučuje da se prije polaska na put provjeri u diplomatsko-konzularnim predstavništvima tih zemalja.

(Fena)