Продужава се рок за легализацију у РС

„Доношење закона о легализацији бесправно изграђених објеката по хитном поступку неопходно је с обзиром на то да је рок за подношење захтјева за легализацију истекао 31. децембра 2016. године, а на терену је и даље велики број бесправних градитеља, који нису поднијели захтјев и нису ушли у процедуру рјешавања статуса нелегалних објеката“, казала је Голићева.

Додала је да рјешавање статуса бесправних објеката који су изграђени за стамбено збрињавање појединих социјалних категорија представља један од приоритета и један од разлога зашто је, како истиче, овај закон потребно донијети по хитном поступку.

„Посебне погодности за ове категорије грађана, као субвенције локалних заједница, биће омогућене посебним одлукама јединица локалне самоуправе, које ће моћи донијети након ступања на снагу овог закона“, појаснила је Голићева.

Нагласила је да је, у циљу спречавања даљег наношења штете јавним приходима, неопходно приступити доношењу овог закона по хитном поступку.

Навела је да је, цијенећи сложеност проблема, обрађивач закона сматрао да само пуко продужење рока за подношење захтјева за легализацију неће довести од рјешења наведеног проблема, те да је неопходно детаљније приступити рјешавању проблема кроз посебан пропис.

У Градској управи Бањалука истакли су да ће подношење нових захтјева за легализацију бити омогућено по ступању на снагу новог закона.

„Процјењује се да у Бањалуци има између 10.000 и 20.000 бесправно саграђених објеката, те да ће грађани који још нису легализовали своје објекте моћи то урадити по ступању на снагу овог закона“, наводе у Управи.

У Градској управи Бијељина наводе да ће грађани одмах након ступања на снагу новог закона о легализацији бесправно изграђених објеката моћи поднијети захтјеве за легализацију истих.

„Не зна се тачан број бесправно саграђених објеката у Бијељини, али се процјењује да их је преко 10.000“, истичу у Управи.