Промовисан роман „Падале су црвене кише“

КОТОР ВАРОШ, 15. ОКТОБРА – У просторијама которварошке Народне библиотеке вечерас је промовисан роман „Падале су црвене кише“ аутора Василија Карана. Овим романом аутор завирује у душе својих врлих Кнежопољаца, описујући их кроз историју и садашњост, а њихову будућност тек наслућује.
Ако су Кнежопољци равни Спартанцима, оном јаком и прејаком борбеном духу, мени као писцу то даје за право да испричам причу о њима“ истиче Каран.
Поред козарачке катаклизме, која је дубоко урезана у њихову свијест, романописац дочарава и једна други свијет – Кнежопољце у послијератним годинама у настојању да својим радом створе један љепши и угоднији живот.
О књизи је говорио и проф. др Остоја Ђукић истичући да су ликови врло занимљиве личности из чијих нарави избија оптимизам, воља и нада у боље сутра, која се потврђује само поштеним радом и стварањем бољих услова за живот.
Основна порука овог дјела је да се Кнежопољци радом и пјесмом бране, а успоменама и сузама враћају у паклене године славне козарске епопеје“, рекао је Ђукић.
Потпредсједник СПКД „Просвјета“ Републике Српске Филип Перишић је нагласио да Каран са лакоћом слика предјеле свог завичаја и дочарава љепоту природе.
Свака реченица, сваки пасус исијава неким сликовитим значењем и зато се роман чита са лакоћом и уживањем“, додао је Перишић.
Аутор овог романа Василије Каран се у току другог свјетског рата на Козари изгубио од родитеља, па је, без иког свога, преживио ратне дане на брдима исте планине и том времену, као сјећање, посветио већину својих књижевних остварења.

Извор : Званична интернет презентација општине Котор Варош