Промовисана књига Станка Тепића

Вечерас је у просторијама Народне библиотеке Котор Варош промовисана књига „Хипотека на праву грађења“ аутора Станка Тепића, ма.

О књизи су говорили:

  • Проф. др Раденко Јотановић – рецезент,
  • Проф. др Остоја Ђукић – рецезент и
  • Станко Тепић, ма – аутор.

У свом говор Раденко Јотановић, рецезент и професор Правног факултета Универзитета у Бањој Луци је истакао да је аутор синтетички изложио, анализирао и расправио све аспекте института право грађење и института хипотеке појединачно и заједно у смислу хипотеке на праву грађења.

Аутор је указао на потребу реформисања хипотекарног права у Републици Српској, као и потребу увођења адекватног система регистрације права грађења као самосталне непокретности и терета земљишта. Критичким освртом на садашње уређење и приједлозима de lege ferenda аутор је дао научни и практични допринос у области стварног права и права регистра непокретности“, изјавио је Јотановић.

Имајући у виду све наведено може се рећи да књига аутора Станка Тепића, ма представља значајан рад којим ће се употпунити литература у области грађанског права, посебно стварног права и права регистра непокретности, истакао је Јотановић.

Рецезент, Остоја Ђукић,  истакао је да аутор суверено влада научном грађом и терминима у овој изузетној књизи.

Мора се схватити ширина, начин и адекватност у познавању правне проблематике хипотеке на праву грађења, из које произилази да аутор познаје суштину и дубину овог правног феномена“, изјавио је Ђукић.

Аутор, Станко Тепић, захвалио се свима који су пружили несебичну помоћ како би књига угледала свјетлост дана, те указао на основне циљеве књиге.

Кроз свој циљ, који је да се појасне институти хипотека и право грађења, књига даје свој научни и практични допринос. Анализом законских рјешења сви потенцијални купци и инвеститори могу лако доћи до сазнања о свим релевантним прописима и процедурама везаним за хипотеку, право грађења и хипотеку на праву грађења“, изјавио је Тепић.

Издавач књиге је Правни факултет Универзитета у Бањој Луци, а организатори промоције је ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош у сарадњи са Мјесном заједницом Котор Варош и Народном библиотеком Котор Варош.