Расправа: Казнио новинара CNN-a

Бела кућа укинула новинарску пропусницу дописнику CNN-a Џиму Акости после његове жустре расправе с председником САД Доналдом Трампом.

Расправа је почела када је Акоста јуче питао Трампа, током конференције за медије, о каравану миграната који иду из Латинске Америке ка америчкој јужној граници с Мексиком. Када је новинар покушао да постави додатно питање Трамп је рекао „То је доста“ а жена која стажира у Белој кући безуспешно је покушавала да му одузме микрофон.

Представница за штампу Беле куће Сара Сандерс издала је саопштење у коме је оптужила Акосту да је „ставио руке на младу жену која је покушавала да ради свој посао као стажисткиња у Белој кући“, додајући да је то „апсолутно неприхватљиво“.

Интеракција између Акосте и стажисткиње је била кратка. Акоста је изгледао као да одгурује њену руку док покушава да дође до микрофона док је говорио. Он јој је рекао „Извините, госпођо“.

Акоста је у Твитер поруци негирао да је дотакао, а CNN је у саопштењу навео да је Бела кућа укинула Акостину новинарску пропусницу из „одмазде због његових изазовних питања“, и оптужио представницу за штампу Беле куће Сару Сандерс да лаже о Акостином понашању.

Удружење извештача из Беле куће позвало је да се повуче одлука о одузимању новинарске пропуснице извештачу CNN-a после расправе с Трампом. Удружење наводи да се пропусница коју издају власти користи као средство за кажњавање извештача.

Новинари који извештавају из Беле куће дужни су да затраже пропуснице којима могу свакодневно да долазе у новнарске делове зграде у западном крилу.