Rekavice: Medvjed napada domaćinstva

U 21. vijeku borimo se sa medvjedom koji nam, nikako, ne da mira, pričaju Čikići iz Rekavica. Juče im je napao ovce i pčele a ni električna ograda nije ga spriječila da razruši pola imanja.

“Mislili smo faktički da smo bezbjedni. Stalno se to dešavalo u ostalim zaseocima. Noćas mu očigledno nije smetalo ništa, s lakoćom je to sve pokidao. Učinio je šta je uspio, znači, dvije ovce, četiri društva pčela”, priča Dejan Čikić iz Rekavica.

Za mala domaćinstva i to je, kažu, velika šteta. Policija je napravila zapisnik, ali problem nije riješen. Strahuju da bi medvjed mogao da napadne i nekog od mještana.

“Ovo već postaje problem za mještane, jer ovdje su sve većinom stari ljudi, iznemogli, bolesni. Mislim da bi lovci trebali, da Ministarstvo odobri da se izvrši odstrel ili da se uspavaju pa da se dislociraju sa ovog područja”, kaže Zoran Čikić.

A medvjed nije zaobišao ni kuću banjalučkog odbornika, Borana Bosančića. On danas pred kameru nije mogao. Zato jeste njegov komšija.

“Kod mog susjeda Borana Bosančića, pojavio se medvjed valjda, pojeo ovce, izvukao iz štale. Čujem i sinoć je bio problem kod jednog dolje komšije, isto napravio štetu, pojeo neke ovce.U zadnjih par godina ovo se već par puta dešava. Medvjed ugrožava ljude, materijalna dobra. Niko nije reagovao na pravi način da se riješi problem”, ističe Radivoje Grbić.

Takva šteta se, kažu, ne može nadoknaditi novcem. Iz Ministarstva odgovaraju da se šteta koju načini medvjed u potpunosti nadoknađuje, ali da im se mještani Rekavica nisu obratili. Poručuju da ni iz lovačkog udruženja Zmijanje nisu zahtijevali vanredni odstrijel medvjeda.

Izvor: ATV