Сабор фолклора у Котор Варошу окупио једанаест Културно – умјетничких друштава

На традиционалној манифестацији “Сабор фолклора” која је одржана вечерас у оквиру „Которварошког културног љета” представило се једанаест културно-умјетничких друштава.

Прије почетка манифестације учесници су у свечаном дефилеу прошли кроз град до игралишта Центра за културу, спорт и информисање, гдје је одржана манифестација.

Велики број посјетилаца уживао је у наступима Фолклорног ансамбла „Котор Варош“, Ансамбла “Жубор” из Котор Вароша, Културно – умјетничког друштва “Брио рудар” Масловаре, Културно-умјетничког друштва “Дукат” Ламинци, Српског просвјетног културног друштва “Кнежево”, Културно-умјетничког друштва”Петар први Карађорђевић Мркоњић”Мркоњић Град, Културно -умјетничког друштва “Чечава”, Културно- умјетничко друштво”Петар Кочић” Нова Топола, Ансамбла народних игара и пјесама “Младост” Залужани, Културно- умјетничкг друштва “Шареница” из Приједора и Фолклорног удружења грађана “Мотајички вук”из Србца.

Директор Которварошког “Центра за културу, спорт и информисање”, Драган Зељковић захвалио се свим учесницима који су дошли на Сабор.

,,Овакви догађаји су важни за наш град као  и за наше друштво. Котор Варош добија прилику да се промовише као туристичка дестинација а ми упознајемо традицију и игре других крајева” , рекао је Зељковић.

Предсједник Фолклорног ансамбла „Котор Варош“ Санела Поповић истакла је да је пријатељство са културно-умјетничким друштвима врло важно у погледу очувања и његовања традиције.

,,Радују нас оваква дружења чији је циљ промоција традиционалне игре и пјесме. Нова познанства, забава, начин рекреације, а уз то и очување традиције, главна су обиљежја ове манифестације„, нагласила је Поповићева.

Фолклорни ансамбл „Котор Варош“  броји преко стотину педесет чланова распоређених у четири узрасне групе – млађа и старија дјечија група, омладинци и рекреативци.

Которварошка публика је с великим интересовањем пратила наступе културно-умјетничких друштава, а великим аплаузом награђен је и наступ Милане Тркуље, чланице Ансамбла “Жубор”. Очување и његовање народне традиције и обичаја, изворност и оригиналност су основни приоритети сабора фолклора.

Организатор синоћње манифестације, која се традиционално одржава у Котор Варошу, био је “Центар за културу, спорт и информисање” Котор Варош у сарадњи са Фолклорним ансамблом “Котор Варош.