Саопштење за јавност поводом актуелне епидемиолошке ситуације – Коронавирус

Поводом новонастале ситуације у погледу појаве епидемије Корона вируса у Европи и региону, Дом здравља „Свети Пантелејмон“ и општина Котор Варош информишу јавност да службе Дома здравља, а првенствено Хигијенско-епидемиолошка служба, проводе све мјере прописане од стране надлежних институција, те да се врши свакодневна координација активности са тим институцијама.

Овим путем дајемо препоруку грађанима општине Котор Варош, који су на привременом раду у Италији и другим земљама гдје су регистровани случајеви оболијевања, а долазе својим кућама или у посјету родбини:

– Уколико немају симптома инфекције, да се телефонски јаве надлежном породичном доктору који ће преузети здравствени надзор у кућним условима и координисати мјере за праћење.

– Уколико имају симптоме попут респираторних, повишене тјелесне температуре, кашља и отежаног дисања, потребно је да дођу у Дом здравља и јаве се надлежном доктору.

Истовремено подсјећамо на придржавање превентивних мјера у смислу одржавања личне хигијене (адекватно прање руку), као и провјетравање просторија и избјегавање непотребног доласка у установе колективног окупљања. Ове савјете схватити као препоруку у заштити од инфекције.

Надлежни републички органи континуирано прате развој ситуације и предлажу одговарајуће мјере. Мјеста паници нема, али због непредвидивости развоја ситуације апелујемо да се проводе мјере превенције.