Сара Марић друга на европском купу, велики успијех за Џудо у Котор Варошу

Европски куп за јуниоре и јуниорке, који се одржава 25. и 26. јуна 2022. отпочео је јуче, а одржаа се у Бања Луци и Лакташима. Организатори купа су Џудо савез Републике Српске, Босне и Херцеговине и Европска џудо унија.

Ово је први пут да се у Републици Српској и Бања Луци одржи овако значајно такмичење. На овом европском купу учествовале су 24 државе са 2 континента (Европа и Азија) са 266 такмичара од чега 157 у мушкој и 69 у женској конкуренцији.

Првог дана такмичења наступили су такмичари у конкуренцији мушкараца,у категоријама 63,70,78 и +78кг. Препстале категоријепредивђене су за наступ другог дана такмичења.

Сари је ово први наступ на међународној сцени европског нивоа, и у односу на своје противнице наступила је са доста мање искуства. Међутим, Сару Марић то није спријечавало и заблистала је једина из Босне и Херцеговине и освојила сребрену медаљу, што је више од правог подвига.

У борби до финала елиминисала је Пољакињу Chobot Klaudiju, а затим и Србијанку Анастасију Богдановић, прије истеја регуларног времена са ,,ипонима“.

У финалној борби се срела са Францускињом Douniom Nacer и једно вријеме се носила ,,равноправно“ и поред тога штоо је Douniom једна од најбољих свјетских такмичарки у јуниорској конкуренцији. У пар ситуација Сара ју је угрозила, али је на крају пресудило веће и искуство па и квалитет Францускиње, тако да је Сара поражена у финалу и тако освојила друго мјесто и сребрену медаљу.

,,Овај успијех нарочито радује јер Сара прошле године скоро и да није наступала јер је већ на почетку првенства БиХ у сениорској конкуренцији имала тешкуу повреду предњег укрштеног лигамента десног кољена, које је оперисано а рехабилитација је трајала дуже од предвиђене, па је Сара са тренинзима почела тек у фебруару ове године“ – изјавио је тренер клуба Сејдо Татар.

,,Овај Сарин успјех је велики успијех нашег клуба, није лично али и афирмације спорта и наше општине као и Републике Српске и Босне и Херцеговине у цијелини, на што смо сви из клуба изузетно поносни“ – рекао је тренер Сејдо Татар.