Савјети логопеда: Касно проговарање дјеце

Периоду проговарања претходи сложен припремни период у коме се формира темељ развоја говора. То траје од рођења до друге године. Свако дијете има свој темпо развоја под оптималним условима родитељске бриге , а сваки родитељ жели да тај развој максимално унаприједи.

У посљедњих неколико година повећан је број дјеце са говорно-језичким сметњама, тј. касним проговарањем. Логопеди имају све више посла , а чекаонице су пуне.

Основни акценат стручњака треба да буде на превенцији и раној интервенцији дјеце и да родитељима укажу на норме говорног развоја дјетета.

Наравно, свако дијете је индивидуа за себе, а родитељи су ти који треба да ослушкују и прате развој свог дјетета.

Фаза проговарања – Лингвистичка фаза у развоју говора почиње када дијете усвоји прву ријеч (смислену) нпр. мама, тата, и има показни гест. Дијете треба да разумије , да реагује на своје име да извршава једноставне налоге.

Говорно –језички развој је континуиран, дуготрајан процес. Све чешће родитељи долазе са својим двогодишњаком код логопеда, јер није проговорило или зна само неколико ријечи и прича неким својим језиком. Тада родитељи примате да се њихов двогодишњак разликује од својих вршњака.

ПОТРЕБНО ЈЕ ДА РОДИТЕЉИ У ОВОМ ПЕРИОДУ ОД 12-24 МЈЕСЕЦА ДЈЕТЕТА НЕ ДОЗВОЛЕ ПРЕТЈЕРАНО  ГЛЕДАЊЕ ТЕЛЕВИЗОРА, КОРИШЋЕЊЕ ТАБЛЕТА И ГЛЕДАЊЕ СТРАНИХ ЦРТАНИХ ФИЛМОВА. ПРИЧАЈТЕ СВОЈОЈ ДЈЕЦИ ДОК ИХ КУПАТЕ,КАДА СЕ ИГРАТЕ СА ЊИМА, ДОК ИХ ХРАНИТЕ.

Рано дјетињство (током прве три године ) је најбогатије креативним потенцијалима који се морају искористити. Пропуштено вријеме је ненадокнадиво. Окружење дјетета мора бити што привлачније да би дијете могло да развије способности које му је природа подарила. Дјеца којој се чита, са којима се прича и са којом се осмишљавају моторичке игре, показују сликовнице прилагођене његовом узрасту брже проговоре.

Постоје и медицински проблем због којих дијете не проговара тј. касни у проговарању у односу на своје вршњаке, а то су: неуролошки проблеми, проблем са слухом, моторички проблем и језички проблеми. Уз логопедске вјежбе, тимски приступ и подршку као и едукацију родитеља ови говорно- језички проблем се коригују.

Ако је дијете оптерећено неким од фактора ризика као што је пријевремено рођење, ако је имало недостатак кисеоника на порођају, жутицу или је током прве године патило од високих температура, имало честа запаљења ушију (отитисе), родитељи треба да се превентивно јаве логопеду и добију савјете како да раде на говорно језичкој стимулацији.

Укљученост родитеља, њихова игра и говор са дјететом је најбитнији за проговарање.

Искључите телевизор, таблете и стране цртани филмове!