Сазнајте који су то лијекови појефтинили у апотекама

Нови Правилник о о начину контроле, обликовања и извјештавања о цијенама лијекова у БиХ ступио је на снагу од 1. маја, а грађани већ могу купити поједине лијекове у апотекама по нижим цијенама.

Ако је судити по првим објављеним нижим цијенама лијекова, Босна и Херцеговина коначно би могла пасти са првог мјеста неславне листе земаља региона у којима су лијекови најскупљи.

Лијек за желудац Пантопразол, чија је велепродајна цијена до сада износила 10,91 КМ, по новом Правилнику имаће максималну цијену од 7,56 марака.

Таблете Глимепирид за лијечење дијабетеса са садашњих 3,40 појефтиниле су на три марке, а лијек Мелпамид исте намјене, који је раније коштао 5,29 КМ, сада је 3,60 КМ. Таблете Ирумед, које се користе за лијечење повишеног крвног притиска и посљедица срчаног удара, продавале су се по цени од 4,75 КМ, а нова, нижа цена износиће 2,70 КМ.

Ниже цијене посебно су видљиве у разлици између пријашњих и нових цијена лијекова који, према стандарду већине грађана, спадају у категорију скупљих. Тако, на примјер, лијек Респект компаније “Хемофарм”, чија је садашња велепродајна цијена износила 23,72 КМ, по Правилнику има максималну цијену од 13,72 КМ.

Нове цијене лијекова која се најчешће издају на рецепт:

Лијек Флухх, који се користи за спрјечавање крвних угрушака, умјесто досадашњих 25,41 КМ, коштаће 14,70 марака, а Бикалутамид за лијечење рака простате, који је коштао 161,36 КМ, сада ће се продавати по цијени од 91,67 марака.

Знатно су појефтинили и лијекови који се користе у терапији психичких поремећаја: Рисперидон за лијечење шизофреније сада кошта 3,80 КМ (стара цијена била је 17,59), а Пароџетин за лијечење депресије и анксиозних поремећаја са 9,83 појефтинио је на 6,90 КМ.

Из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ најавили су да ће максималне велепродајне цијене свих лијекова бити објављене на сајту Агенције од 15. до 22. маја. Након објаве тих цијена, сви које се баве прометом лијекова на велико биће обавезни да их се придржавају, кажу у Агенцији, уз напомену да ће период адаптације потрајати између 15 и 30 дана.

Треба рећи и то да нови Правилник обухвата искључиво лијекове који се издају на љекарски рецепт.