Селена Варошић: Олимпијске игре? Вриједи покушати

Најбоља спортисткиња Котор Вароша у 2017. години, џудисткиња, Селена Варошић, дала је интервју за редакцију „Центра за културу, спорт и информисање“. Сјетила се својих почетака, првих медаља, говорила нам је о својим плановима за будућност…

 

Колико си година имала када си почела тренирати џудо?

Селена: Џудом сам се почела бавити са 10 година.

Потичеш из спортске породице. Отац Дамир је легенда которварошког фудбала, брат Дени игра кошарку. Како си се ти одлучила за борилачки спорт, а не за неки спорт са лоптом?

Селена: У тим годинама сам размишљала да се почнем бавити неким спортом. У току је био упис на џудо, па сам хтјела покушати. Показало се касније да је то био прави потез. Постала сам неко и нешто на основу тога, као што су то урадили брат и отац.

Да ли је било тренутака на почетку када си због неког пада или ударца на тренингу или такмичењу, жељела да прекинеш да тренираш џудо и изабереш неки мање груб спорт?

Селена: На сву срећу нисам имала никаквих већих повреда, али све је то дио спорта. Сваки спорт има своје предности и недостатке, па тако и џудо. Нисам никад имала жељу да престанем, иако је било свакаквих „падова“. На грешкама се учи, и да није било тих грешака не бих била овдје гдје сам сада.

Сјећаш ли се своје прве медаље, гдје си је освојила и ког је сјаја била?

Селена: Прву медаљу сам освојила у Лакташима на међународном турниру. Била је сребреног сјаја.

А имаш ли податак колико си медаља освојила до сад?

Селена: До сад сам освојила око 40 медаља.

Која ти је најдража?

Селена: Најдража ми је сребрена медаља са првенства Босне и Херцеговине, јер сам са тим пласманом добила прилику да наступам на Балканском првенству, као и на осталим већим такмичењима. Ту медаљу сам освојила прошле године у категорији јуниорки.

Да ли имаш спортског узора?

Селена: Увијек сам била себи узор, јер је то све због моје воље, жеље и крвавог рада. Али, ту је и мој тренер Сејдо Татар. Он ме је извео на прави пут и дао ми мотивацију да наставим даље без бзира на све.

  1. година је најтрофејнија у твојој досадашњој каријери. Освојила си 11 медаља. Да ли постоји нешто за чим жалиш, нека борба коју си изгубила у последењим тренуцима и гдје си изгубила златну медаљу?

Селена: Жалим само за златном медаљом са првенства Босне и Херцеговине за јуниорке. Нисам још никако била првакиња државе, али има времена. У финалној борби нисам имала спортске среће, али је било и мојих грешака из којих сам доста тога научила.

А који је тренутак у 2017. години , што се тиче такмичења, који ће ти остати у најљепшем сјећању? Нека медаља, побједа против неке велике ривалке?

Селена: Најљепши тренутак ми је био са Међународног турнира у Београду, гдје су се скупили  многи познати џудисти. За то такмичење сам имала позив од клуба „Раде Личина“, на чији позив сам се одазвала и засијала на постољу са златним одличијем.

Шта за тебе значи ова награда, то што си најбоља спортисткиња Котор Вароша у 2017. години?

Селена: Увијек сам напорно тренирала и давала све од себе. Ово ће ми бити мотивација да и даље тако наставим и да будем у врху због свога труда.

Ову годину си отворила сребреном медаљом у сениорској конкуренцији на турниру у Лакташима, гдје си освојила и „бронзу“ у конкуренцији јуниорки. Који су ти планови у 2018. години и шта желиш да урадиш како би направила корак више у односу на веома успјешну прошлу годину?

Селена: У 2018 години Стефан Пејаковић и ја идемо на Европски куп, који ће се одржати у Сарајеву у марту ове године. Спремаћу се максимално и покушаћу остварити што бољи резултат.

Који је твој крајњи циљ у џуду, због кога ћеш једног дана моћи рећи да си урадила све што си жељела у овом спорту?

Селена: У млађим данима циљ ми је био да положим за црни појас, што сам и остварила прошле године. Сад ми је циљ да освајам велика такмичења и да се прочује за наш мали град. Ипак, у малим срединама се стварају шампиони.

А Олимпијске игре?

Селена: Вриједи покушати.

И на крају. Кад би сад тамо нека дјевојчица од 10 година размишљала којим спортом да се бави,зашто би јој препоручила џудо? Шта је то што би добила од џуда?

Селена: Џудо укључује издржљивост, снагу, брзину и остало. Утиче на психички и физички развој дјетета. Кроз тренинге се развија моторика, добија се навика за тренирање, послије неће имати никаквих проблема и биће увијек физички активна. А кроз џудо ће стећи многа пријатељства и увијек ће бити занимљивих дружења.

 

 

Дејан Кршић