Сет закона о акцизама: СНСД и СДА губитници

Сет закона о акцизама није добио подршку у Представничком дому ПС БИХ да се донесе у хитној процедури, али је добио подршку да се гласа о скраћеној процедури. Ради се о законском рјешењу на основу кога треба да се повећају цијене нафте и нафтиних деривата за 15 фенинга. Скраћена редовна процедура омогућава амандманско дjеловање на предложене законе.

За хитну процедуру усвајања сета закона о повећања цијене горива посланици нису подржали, на чему су посебно инсистирали посланици СДА, а подршку им је дао и посланички клуб СНСД.  Прије гласања о хитности процедуре није прихваћено ни да се прије хитне процедуре гласа о скупштинским закључцима СДА, које се односе на ентитетске владе, што је, како је оцијењено  пренос надлежности.

Занимљиво је да су се и данас у скупштинској сали појавилии и посланици СНСД како би изгласали закључке, а потом и закон о повећању цијене горива за 15 фенинга. Посланицима СНСД, који бојкотују рад ПД ПСБиХ због наводне ратне улоге шефика Џаферовић (СДА), данас није сметало што он води сједницу.

Повећање цијене горива битно је за владе у Републици Српској, коју води СНСД, и у Федерацији БиХ, коју предовди СДА. Ентитетски буџети су празни и ово је један од услова који ће им омогућити још један кредитни аранжман са ММФ-ом, али и за спашавање функционисања ентитетских влада које, нарочито у Републици Српској се одржава захваљујући кредитним задужењима.

За посланике Савеза за промјене, као и за посланике мањих странака у Федерацији БиХ усвајање ових закона је још једно завлачење руку у џепове грађана.
Посланици СДС тражили су редовну процедуру, како би се у закон уградиле олакшице за пољопривреднике.

Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић за подршку хитној процедури доношења ових закона предложио је закључке којим ће се обавезати владе ентитета да олакшају пољопривредницима повећање цијене горива.

Замјеник предсјадавајућег ПД ПС БиХ Младен Босић рекао је да је неприхватљиво да парламент БиХ доноси закључке којима налаже шта ће радити владе у ентитетима. „То немамо право да радимо, јер се ради о преносу надлежности с ентитета на ниво БиХ. Надам се да то за све посланике из Републике Српске није прихватљиво“, рекао је Босић.

Сенад Шепић, посланик СДА, против је хитне процедуре доношења ових закона. Он је рекао да ће брзо доћи вријеме других политика које неће само доносити намете грађанима, јер ову земљу, како је рекао, морају водити поштени политичари, који ће повећавати плате и пензије, а не акцизе.

Ово упозерење није допрло до СНСД они су заједно са СДА и ХЏ гласали за хитну процедуру доношења закона о повећању цијене горива, што није добило потребну скупштинску већину.

Посланик Никола Ловриновић (ХЏ) је рекао да ће они подржати ове законе било хитна или редовна процедура.

(БН)