Шипраге: Убио рођака који га је због увреда претукао

КОТОР ВАРОШ – Драгиша Цвијановић (59) из села Шипраге, општина Котор Варош, из пиштоља је у том мјесту у четвртак навече убио Радослава Цвијановића (41), потврђено је у Окружном јавном тужилаштву Бањалука.

„Независне“ сазнају да је истог дана, око 17.25, испред локалне трговине „Жана“ Драгиша вријеђао Радослава, а затим га је Радослав претукао, ударивши га више пута у главу и груди, што је, вјерује се, и кумовало убиству.

Ријеч је о рођацима, а цијели случај, по ријечима мјештана, има и драматичну прошлост, пошто је, како тврде, Драгишин отац седамдесетих година прошог вијека сјекиром у главу ударио Радославовог дједа, а свог стрица. Старац је неколико година касније преминуо, претпоставља се од тог ударца.

Брутални злочин, који је унио немир међу становништво иначе мирног села, догодио се у четвртак у 21.40 испред локалног кафића „Летниковац“, који, иначе, не ради, осим што га понекад користе мјештани.

И кобне вечери су се ту окупили, а затим је, по ријечима комшија, Драгиша Радославу испалио два метка у стомак.
„Гледала сам ТВ и чула два пуцња. Како, зашто, не знам, излазила нисам. Тај објекат је на кориштење дат једном ратном инвалиду и мјештани су се ту скупљали, попили би покоје пиво, картали се. Ни слутила нисам да ће на крају ово да се деси“, прича једна мјештанка за „Независне“.

Након што је чула пуцње, касније је, присјећа се, видјела људе с батеријама који нешто траже, али је помислила да су нешто изгубили.

„У петак, око пет сати, кад сам устала, видјела сам да су код локала опасане полицијске траке. Касније приђем и угледам локву крви на асфалту. Полицајци су ми испричали шта се десило“, наводи та мјештанка.
По ријечима мјештана, тог дана су и и Драгиша и Радослав били на збору у Грабовици, али и на једној сахрани. Навече су сјели у башту „Летниковца“, а када су поново загужвали – избацио их је корисник објекта.

Тад Драгиша пуца у Радослава, којег затим возе у Дом здравља у Котор Варошу, али он губи битку за живот.

Шта је мотив? На питање шта се све дешавало тог дана, и мјештани слијежу раменима. Једни кажу да је ту било свађе због шуме. Други спомињу неки орас, који је један од њих посјекао, па је то, како тврде, подгријало односе. Сви се слажу – алкохол је кумовао злочину.
У још једном се слажу – Драгиша је, причају, пробисвијет, није хтио да ради, па су га звали и Лежимир, а Радослав је био вриједан, поштен човјек. Ниједан нема ни жену ни дјецу. Драгиша је ухапшен, а његова кућа у петак је сатима претресана. Полиција је, сазнајемо, пронашла пиштољ из којег је пуцао. Тужилац ће затражити да му се одреди притвор.

(Фото В. Трипић)

Драган Сладојевић