Систематски прегледи дјеце: Крива кичма и проблеми са говором

Након систематских прегледа за пријем у први разред основне школе, генерална оцјена здравственог стања код малишана у Републици Српској веома је негативна, а љекари за то криве родитеље.

Данашња дјеца сате проводе сједећи пред рачунаром или са мобилним телефоном у рукама, што се негативно одражава на њихов развој и за то су криви родитељи.

Оваква је генерална оцјена протеклих систематских прегледа, које је прошло око 1.900 будућих првачића, каже шеф педијатријских амбуланти у Поликлиници у Бањалуци, Боса Ђајић.

Она каже да су дјеца генерално недружељубива, јер превише времена проводе уз игрице и телевизор, умјесто у игри са вршњацима и такви проблеми се годинама понављају. Осим тога, будући првачићи најчешће имају говорне мане, лош вид, те неправилно држање леђа и деформитете грудног коша, који су такође посљедица дугог сједења.

“За све ове здравствене проблеме добрим дијелом су заслужнe савремене технологије. Појединим родитељима је лакше дјетету дозволити да сједи за рачунаром, дати му телефон или таблет за игрице, него га извести у природу да трчи, а нису ни свјесни какву им штету тиме наносе. Одузмите дјеци таблет и дајте лопту и ластиш”, поручује докторица Ђајић.

Додаје да се често, због непримјерених садржаја које дјеца гледају на телефонима и рачунарима, јављају и проблеми у понашању.

“Дијете из игрица учи да буде агресивно, те се тако опходи и према вршњацима у школи”, изјавила је Ђајић.

Школски педагог Милана Копрена каже да им из године у годину долази све више дјеце са говорним манама, јер родитељи нису на вријеме препознали проблем.

“Ако се изузму органски поремећаји, дјеца имају говорне мане, због тога што их родитељи не уче да исправно изговарају ријечи или су неинформисани. Обично мисле да је прерано да их воде логопеду, па закасне са третманима”, каже Копрена.

Додаје да је озбиљан проблем и то што се дјеца све теже носе са неуспјехом и на њега погрешно реагују.

“Та врста самопоуздања стиче се у кругу породице, а ми плнирамо да урадимо истраживање послије годину дана колико боравак у школи може да утиче на правазилажење тог проблема код дјеце”, рекла је Копрена.

Психолози истичу и да је доста дјеце емоционално незрело, па се и са шест година понашају као мала дјеца и на тај начин привлаче пажњу родитеља који, из различитих разлога, не проводе довољно времена с њима.

Неспремни за школу

На систематским прегледима љекари педијатри су утврдили да неколико малишана није спремно за полазак у школу. Боса Ђајић каже да су код већине те дјеце већ раније уочени развојни проблеми, те су на вријеме укључени у одговарајуће третмане, како би добили одговарајућу помоћ. Има и гојазности, али ситуација није алармантна.

За мјесец дана у Дому здравља је прегледано око 1.250 дјеце, а у приватним амбулантама око 600 будућих школараца.

Извор: Блиц