Сјећања : Аутоматска централа

У бањалучком „Гласу“ почетком децембра 1972. године је објављено да је поводом Дана Републике у Котор Варошу пуштена у рад аутоматска централа са 200 бројева. У присуству представника бањалучког ПТТ предузећа, которварошких радних и друштвено-политичких организација аутоматску централу је свечано пустио у рад предсједник Скупштине општине Карло Нанут.

Пуштањем у рад аутоматске телефонске централе значајно је унапређен телефонски саобраћај. До тада је у которварошкој Пошти радила индукторска телефонска централа. Телефонски раузговори су наручивани, па се морало чекати на спајање са Бања Луком. У склопу даљег развоја телефонског саобраћаја пуштене су у рад аутоматске телефонске централе у Врбањцима, Масловарама, Шипрагама, Грабовици, Липљу и Забрђу.

Фиксни телефони на подручју мјесних заједница Крушево Брдо и Вагани су повезани путем мобилне мреже (ЦЛЛ). Процјењује се да је на подручју општине Котор Варош инсталирано око 3.500 телефонских прикључака, док је број мобилних телефона знатно већи.

Д.Керезовић