Сјећања: Ситан бод плетиља

Позив који је ових дана упутио Центар за културу, спорт и информисање да се жене укључе у „Радионицу ручних радова и народног веза“, био је повод да се освјеже сјећање на текст у бањалучком „Гласу“ о развоју кућне радиности у которварошкој општини.
У прилогу под насловом „Ситан вез плетиља“ се наводи да на подручју општине постоје велике могућности за организовање разноврсне производње у области кућне радиности. Међутим, развој ове дјелатности је занемарен, како у развојним плановима, тако и домаћинствима.
У општини се за сада ниједна организација не бави производњом предмета у кућној радиности, чиме би се омогућило повећање запослености и стицање додатних прихода, посебно када се има у виду да се на евиденцији Јединице за запошљавање налази више од 700 жена…
Повремено организовање изложби предмета израђених у кућној радиности, што је раније практиковано, допринијело би да се на овим пословима ангажује што већи број незапослених лица и стицање додатних прихода“, наводи се на крају осврта на развој домаће радиности.
Иако је од објављивања прилога протекло двије и по деценије, развој кућне радиности је и данас актуелан.
Због тога иницијатива Центра за културу, спорт и информисање о окупљању жена у радионицу ручних радова и народног веза заслужује пажњу и свесрдну подршку. Д.К.