Сјећање на професора Саву Кутића

Поводом 30-годишњице трагичне смрти у суботу је у присуству родбине и пријатеља у которварошком СШЦ„Никола Тесла“ одржан округли сто на тему „Живот и дјело професора Саве Кутића“.
На округлом столу су олику и дјелу професора Кутића говорили су чланови иницијативног одбора Филип Перишић, др Остоја Ђукић, др Миодраг Ромић и Раденко Чупић.
Саво је имао неки свој стил, изворност и оргиналност, који су плијенили. Било је у њему нешто недокучивог. И све што вријеме дубље одлази , Саво више недостаје своме народу и овом крају. Нико као он није тако осјетио дух свога народа, његову традицију и историјску узвишеност“ , истакао је Ђукић.

По његовим ријечима Саво се сналазио, радио и школовао.Успио је на Филолошком факлултету у Београду да дипломира свјетску књижевност и енглески језик. Провео је незаборавне године као професор у СШЦ “Веселин Маслеша“, ученици су били одушевљени његовим предавањима. Био је оригиналан, непоновљив, волио многе свјетске књижевнике, био је занесени приповједач и велики рецитатор.
Износећи своја сјећања на непоновљивог човјека на овом простору, којег је предивна ваганска мајка у своме крилу одњихала, др Ромић се посебно осврнуо на значај његовања културе сјећања, којом треба да се увеже све што ће трајати, додајући да је Кутић изданак предивне биљке којој равна нема, који је оставио трагове на све нас…
Сјећајући се свог бившег професора, Чупић је рекао, да је Кутић остао међу ученицима као народни човјек и жива легенда, коју нико не може копирати.
На округлом столу је предложено да једна которварошка улица носи име Саве Кутића, да се обнови његова кућа у Ваганима и спомен-обиљежје у Ћорином лугу, гдје је прије 30 година страдао у саобраћајном удесу. Д.К.