Сјећање на турнире у малом фудбалу: Традиција није прекинута

Овогодишњи 49. турнир је прилика да се старији которварошани подсјете, а млади сазнају, да је први турнир у малом фудбалу организовао которварошки Завичајни клуб студената и средњошколаца још давне 1963. године.

Од тада су се мијењали организатори, покровитељи, екипе, играчи, са краћим прекидима термини, публика, али традиција је настављена.

У листу Завичајног клуба студената и средњошколаца „Информатор“ 1975. године се наводи да је 13. турнир донио доста узбуђења, да је приказана квалитетна игра, да је на турниру запажено неколико младих талентованих  фудбалера. На турниру је учествовало 16 екипа са око 150 учесника.

За разлику од ранијих година, организатор овог турнира је била Интересна заједница за физичку културу, која је додијелила четири вриједне награде екипама, пехар екипи за фер плеј, те најбољем играчу турнира. Побједа је сасвим заслужено припала екипи Слатина, која је у финалу савладала са 2:0 (на пенале) екипу Забрђе. Екипа је у шест сусрета остварила све побједе (гол-разлика 24:3).

У сјећању је остао 17 турнир 1979. године на којем је учествовао неуобичајено мали број свега 12 екипа. У финалу су се овог пута састале екипе „Ћевапи“ и „Доњи Варош“.

„Ћевапи“ су побједом од 4:0 освојили пехар и награду побједника. У борби за треће мјесто екипа Забрђе је је са 3:0 била успјешнија од Котора.

У дугој турнирској традицији посебно је остао у сјећању наступ екипе „Млинари“. У прилогу који су објавиле београдске „Новости“ 1980. године се наводи да су „Млинари“ други пут узастопно освојили прво мјесто. Побједницима је додијељен велики пехар Фабрике обуће „Пролетер“ која је била покровитељ турнира.

Некадашњи играч у екипи „Млинари“ Горан Грубач Чиле се сјећа да су за екипу наступали: Хаџиселимовић Тота, Алија Имамовић, Вахид Хозић, Алија Спахић, Слободан Хрњез Коњо, Перо Грубач, Слободан Вучић, Сабахудин Курјак Били и Вујадин Љубобратовић.

Чланови екипе „Млинари“ су адаптирали стари млин на Врбањи, власника Вељке Љубобратовића за своје клупске просторије током трајања турнира.

О томе колико се љубитељи спорта интересују у љетном периоду за мали фудбал показује број гледалаца у протеклих пет деценија на терену код Радничког универзитета у нашем граду.

Најзначајније је да ова дуга традиција није прекинута. Из године у годину се повећава број екипа и играча, међу којима  стасају перспективни фудбалери који промовишу нашу општину.

Д.К.