Школа увелико почела, а ученици немају све уџбенике

Школа је почела прије скоро мјесец дана, а основци старијих разреда и даље часове њемачког језика прате без уџбеника.

У бањалучким књижарама су нам потврдили да су ови уџбеници изузетно тражени, али да је све што су имали на стању распродато.

– Књиге за шести разред које штампа Завод за удбженике имају скоро сви ученици, али проблем је у старијим разредима са књигама њемачког издавача. Сналазимо се, дјеца копирају потребне лекције или траже старе књиге од старијих другова – испричала нам је једна наставница њемачког језика.

Копирани уџбеник кошта десетак марака, али родитељи који су прибјегли овом рјешењу кажу да би им било драже да дијете учи из “праве” књиге.

– Наручили смо још у јуну у једној књижари све уџбенике, међутим све је стигло осим њемачког језика. Тражили смо и у осталим књижарама, на сајму, чак и половне преко огласа, али ништа. Зато смо копирали уџбеник, јер часови пролазе, а видим и да још неколико дјеце из разреда није успјело наћи нову књигу – прича Дарко, отац основца.

У јавном предузећу „Завод за уџбенике и наставна средства“ Источно Ново Сарајево кажу да су сви уџбеници енглеског и њемачког језика, чији су они издавач, одштампани на вријеме и није било кашњења са испорукама. Проблем, истичу, представљају уџбеници страних издавача, и то енглески језик за средње школе и њемачки језик за основну школу, за 7, 8. и 9. разред, и средњу школу.

– Ми смо одређене количине ових уџбеника набавили као трговачку робу и снабдјели књижаре. Евидентно је да се сваки дан обраћају родитељи и указују на то да уџбеника страних језика недостаје у књижарама, али у питању нису уџбеници чији је издавач Завод. Можда се деси да тренутно у некој књижари нема наслова док се нове количине уџбеника не доставе из наших складишта пословних центара – рекли су нам у овој установи.

Додају да су сви уџбеници у издању Завода у књижарама, изузев уџбеника „Машински елементи“ за ученике другог разреда машинске струке, занимање машински техничар за компјутерско конструисање. Овај уџбеник је упућен у штампу, а у питању је прво издање.
Стручни предмети проблем

Како би пратили наставу, и ученици неких средњих школа принуђени су да копирају литературу за стручне предмете, јер се, како су нам потврдили у школама, она не штампа често.

– Ријеч је о старијој стручној литератури из Србије, из окружења, која се не мијења у наставном плану нешто битно и професори помажу ученицима око тих књига. Сналазимо се исто тако и за предмете за нова занимања која су уведена посљедњих година – рекао је директор Грађевинске школе Љубан Бајић.