Скупштина СРД „Котор Варош“ одбацила одлуку ресорног министарства

На ванредној сједници Скупштине Спортско-риболовног друштва /СРД/ „Kотор Варош“ једногласно је одбачена одлука Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске о давању привремене дозволе за газдовање риболовном зоном у горњем току ријеке Врбање новооснованом Спортско-риболовном друштву /СРД/ „Голубић“ из Шипрага.

Предсједник СРД „Kотор Варош“ Самир Скопљак је истакао да Рјешење, којим се которварошким риболовцима одузима дио вода без конкурса и на основу лобирања, није могао потписати без овлаштења Скупштине друштва, највишег законодавног тијела.

Тражимо од ресорног министарства да преиспита своју одлуку и анализира све наводе који су утицали на одузимање поменуте риболовне зоне нашем Удружењу, а затим ју без основа додијели СРД „Голубић“, које искључиво ради на подјели вода и чланства“, рекао је Скопљак.

45 присутних делегата је сложно у оцјени да се нанијела велика штета СРД „Kотор Варош“, које је основано 1926. године и испуњава све законом предвиђене обавезе према локалној заједници и ресорном министарству.

Редовно организујемо такмичења, порибљавамо ријеку Врбању, а захваљујући нашем ангажману Которварошка котлићијада је постала најмасовнија у Републици Српској. Имали смо три инспекцијске контроле у протеклој години и ниједна није утврдила неправилности у раду, тако да ћемо упутити захтјев Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да преиспита своју одлуку“, закључио је Скопљак.

Члан Управног одбора Спортско-риболовног савеза /СРС/ Републике Српске Милован Живковић је, заједно са предсједницима СРД „Челинац“ и СРД „Бањалука“, присуствовао скупштини и у име савеза пружио безрезервну подршку СРД „Kотор Варош“ у настојањима да се дио њихових риболовних вода не уступи на коришћење новоформираном друштву из Шипрага.

Неопходно је у што краћем року упутити нови захтјев према министарству, са комплетном документацијом, али и према локалном парламенту, да се они изјасне о новонасталој ситуацији“, рекао је Живковић.

Након што је СРД „Голубић“ добило привремену дозволу од надлежног министарства за газдовањем ријеком Врбањом од Kрушева Брда до Ободника, одмах је увело забрану риболова на Дубочкој и Демићкој ријеци због порибљавања, а недавно су званично отворили нову риболовну сезону, истичући да им је циљ чишћење, чување и порибљавање ријеке Врбање и њених притока.