Служен парастос за Србе убијене на Меокрњу

На платоу Меокрње на Влашићу данас је трећи пут служен парастос за 21 Србина које су у одбрамбено-отаџбинском рату убили припадници муслиманских снага.

Тада је, бранећи границу которварошке општине, уз погинуле борце рањено 18 бораца 22. пјешадијске бригаде, док су 3 заробљена.

Иако је та кота (1430 м) изгубљена, даља офанзива непријатеља према Котор Варошу је заустављена и консолидована је линија одбране, која се сачувала до завршетка рата.

Парастос за убијене српске борце служио је протонамјесник парохије шипрашко-грабовачке Божидар Куртиновић, а вијенце на спомен-обиљежје положили су замјеник начелника општине Котор Варош Младен Тривуновић и предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић.

Савановић је истакао да је ово трећи долазак након 29 година на Меокрњу – мјесто великог страдања српских бораца, те да ће се у будућности сваке године окупљати на овом мјесту на данашњи дан.

„Јунаштво српских бораца који су бранили Меокрње никада неће бити заборављено. Без њихове борбе, храбрости, јунаштва и несебичног жртвовања данас не би било Републике Српске и слободе српског народа“, рекао је Савановић.

Живот за одбрану Републике Српске су положили Зоран /21/ и Јован Ђекановић /37/, Миленко /43/ и Љубомир Стојановић /29/, Стаменко /34/ и Драган Смиљић /33/, Зоран Цицмановић /30/, Љубоја Гаврић /36/, Младенко Гелић /25/, Слободан Јурић /26/, Бранислав Крагић /25/, Жељко Марковић /20/, Маринко Пејић /22/, Алекса Тепић /41/, Благоја Јолџић /38/, Неђо Ђурановић /33/, Ново Чупић /36/, Стаменко Бабић /36/, Велибор Катана /20/, Томо Керезовић /35/ и Драгомир Сакан /35/.

Парастосу су присуствовали и ужи чланови породица погинулих бораца као и бивши борци, који су учествовали у борбама за Меокрњу 1992. и 1994. године.

Након парастоса на Меокрњу служен је парастос, положени су вијенци и прислужене свијеће за 17 погинулих бораца из Мјесне заједнице Крушево Брдо, који су дали живот за Републику Српску у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.