Служен парастос за жртве усташких злочина на Рашће брду

На Рашће брду код Котор Вароша јуче је обиљежено 79 година од страдања 20 бораца Народноослободилачког рата /НОР/ и цивила које су убиле усташе 1942. године.

Парастос за жртве фашистичког терора служио је протојереј Здравко Тепић, који је рекао да су на овом мјесту у априлу 1942. године усташе извршиле највећи злочин на подручју тадашњег которварошког среза над заробљеним борцима НОР-а и недужним цивилима.

„У злочину је страдало девет бораца НОР-а и 54 становника из Товладића, Липовца и Подосоја, од којих је 20 сахрањено у спомен-костурницу“, навео је Тепић и поручио како никада не треба заборавити жртве које су се бориле за вјеру православну.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан истакао је да сјећање на овај догађај треба да указује млађим покољењима да се прошлост не смије заборавити.

„Овдје смо да покажемо да се сјећамо и памтимо ову жртву која је огромна и која је показала колико су народи овдје слободољубиви и воле правду, а наша је обавеза да тековине антифашизма и цивилизованог свијета баштинимо“, поручио је Сакан.

Полагањем цвијећа, паљењем свијећа и служењем парастоса становници сусједних општина Челинац и Котор Варош одали су пошту жртвама.

Обиљежавање су организовале Општинска борачка организација Челинац и организација СУБНОР-а из Котор Вароша.

Осим представника ових организација и Сакана, вијенце на Спомен-костурницу положили су начелник општине Челинац Владо Глигорић и потомци страдалих.