Смијех до суза уз „Вече смијеха и сатире“

У которварошкој кино-сали вечерас је одржано. “Вече смијеха и сатире” на коме су учествовали пјесник и сатиричар Живко Вујић, пјесник и хумориста Миладин Берић из Бања Луке и которварошки књижевник и сликар Петар Ђаковић који су читали своје пјесме и афоризме. Програм су са својим смјехотресним позоришним перформансом отворили млади глумци Бојан Топић и Милан Чавић финалисти Пинковог хит пројекта „Аудиција“.

Многобројни посјетиоци су учеснике програма често прекидали громогласним аплаузима.

Домаћи сатиричари и комичари сматрају да је хумор и те како присутан међу људима, а Живко Вујић, афористичар и писац, напомиње да прво треба направити разлику између хумора и сатире.

„Разлика је у томе што хумор насмијава народ, а сатира исмијава појединце или појаве у народу. Ако узмемо да је све око нас на неки начин жалосно и смијешно и да живимо у таквом окружењу, често кажем: лоше нам се пише, зато се у РС пише добра сатира. Лоше нам се исто тако пише зато што ту сатиру нико не чита, не читају они на које се она односи, тако да захваљујући таквим несрећним околностима, ово је рај за сатиру“, рекао је Вујић.

Бањалучки сатиричар Миладин Берић објаснио је зашто су политичке теме плодно тло за сатиру на овим просторима и зашто су посјетиоци на њих тако добро реаговали.

Тешко је бити сатиричар у Шведској или Норвешкој, гдје је све уређено, а Балкан је једноставно плодно тло за сатиру“, истакао је Берић.

Успјешан организатор „Вечери смијеха и сатире“ је био которварошки Центар за културу спорт и информисање.