Снијег и мраз нанијели огромне штете воћњацима и усјевима

Огромне штете у которварошким воћњацима проузроковао је снијег који је данима падао на подручју Котор Вароша. Штете су велике, али праву процјену биће могуће утврдити тек послије стабилизације временских прилика и топљења сњежног покривача. Воћари су веома забринити јер су уложили велика средства у своје воћњаке.

Предсједница удружења воћара Котор Варош Силвана Стојановић каже да је већ евидентно да ће штета у воћњацима бити велика, али да још не могу излазити са прецизнијим процјенама.

„Тек послије викенда, када је највљено да ће проћи овај хладни талас, моћи ћемо знати колико је воће оштећено и да ли је година изгубљена. Плашимо се прогноза да ће у ноћи између петка и суботе температура пасти знатно испод нуле. Воћари сада могу једино стресати снијег са грана, а послије престанка падавина палити пиљевину да би сачували плод од мраза“, рекла је Стојановићева.

Малинар Милан Томић је успио покрити малињак и колико-толико заштити засад од изненадног невремена.

„Мој малињак је стар тек двије године и била би велика штета да у самом старту производње буде и уништен. У задњи моменат сам успио да га заштитим и надам се да ће покривач од најлона ублажити утицај снијега на плод“, рекао је видно забринути Томић.

 

Предсједник удружења пољопривредника “Малинар” Александар Станић рекао је да су малинари у Крушеву брду, Грабовици и Масловарама претрпјели велику штету од снијега који је поломио саднице, а да је у Котор Варошу и Забрђу проблем направила ниска температура с обзиром да су малиињаци поред ријеке. Рекао је и то да су поднијели захтјев општини Котор Варош за излазак на терен комисије за процјену штете.