SPECIJALCI: Osuđujuća ili oslobađajuća presuda biće izrečena u ponedeljak

Suđenje optuženima za pljačku 617.000 KM na autoputu Banjaluka – Gradiška došlo je na korak do presude, a tužilaštvo je zatražilo da ona bude osuđujuća, dok su branioci ocijenili da nema dokaza za krivicu optužene četvorke i da oni treba da budu oslobođeni.

Presuda trojici bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladanu Maliću i Goranu Parašu iz Banjaluke i Aleksandru Popoviću iz Kotor Varoša, te suvlasniku auto-kuće “Kvatro” iz Banjaluke Olegu Bandi biće izrečena u ponedjeljak. Uoči posljednje riječi sudija banjalučkog Okružnog suda u prvostepenom postupku tužilaštvo i odbrana su juče iznijeli završne riječi u kojima su ponovili potpuno suprotne stavove prezentovane tokom cijelog suđenja.

Republički javni tužilac Živana Bajić rekla je da je dokazala navode iz optužnice i zatražila od suda da prilikom odlučivanja o kazni ima u vidu da su Malić, Paraš i Popović bili pripadnici MUP-a RS koji su svojim djelima narušili ugled te institucije.

– Malić je osmislio plan pljačke i podijelio uloge ostalim učesnicima. Nacrtao je rutu transporta novca i odlučio ko će gdje sjediti u “audiju A6” koji je korišćen u pljački za presretanje kolone sa novcem – rekla je Bajićeva i dodala da su svi optuženi postupali sa direktnim umišljajem.

Prema njenim riječima, navode iz optužnice osim brojnih dokaza potvrđuju i iskazi bivših pripadnika MUP-a RS Gorana Janjuza iz Kozarske Dubice i Željka Inđića iz Bratunca, te radnika agencije “Sektor sekjuriti” Danijela Kuzmića iz Kotor Varoša, koji su svjedočili i osuđeni na osnovi sporazuma o priznanju krivice postignutog sa tužilaštvom.

– Inđić je ispričao da je čuo razgovor Paraša i Malića u vezi sa pljačkom i da mu je poslije Paraš ponudio da učestvuje i rekao mu da će biti para. Ovaj svjedok je rekao da mu je Malić objasnio da će napasti blindirano vozilo i da će u svemu učestvovati i Popović i Banda – rekla je Bajićeva i dodala da su skoro identične iskaze dali i Janjuz i Kuzmić.

Odbrana optuženih ustvrdila je da protiv optuženih nema dokaza i da je optužnica u suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku.

Aleksandra Metlić, koja brani Popovića, naglasila je da nema nijednog dokaza protiv njenog branjenika osim iskaza trojke koja je već osuđena.

– Ti iskazi, međutim, ne mogu biti uzeti kao istiniti jer oni tokom svjedočenja nisu upozoreni da moraju govoriti istinu. Popovića  treba osloboditi usljed nedostatka dokaza – kazala je Metlićeva.

Jadranka Ivanović koja brani Malića, Paraša i Bandu rekla je da tužilaštvo nije izvelo dokaze da je Malić organizovao zločinačko udruženje i da je rukovodio njime.

– Ovaj sud nije nadležan za ovaj slučaj već Sud BiH s obzirom na to da ovdje ima elemenata međunarodnog kriminala. Optužnicu zato treba odbaciti. Istraga i prikupljanje dokaza u ovom slučaju obavljeni su nezakonito i mimo propisa – rekla je Ivanovićeva.

Njena koleginica Jasminka Jovišević, koja zastupa istu trojku, istakla je da presuda ne može biti zasnovana na iskazima Inđića, Janjuza i Kuzmića.

– Oni su imali interes da svjedoče onako kako se od njih očekivalo jer su imali sporazume s tužilaštvom. Nisu imali imunitet, a iskaze su dali kao osumnjičeni pa tako nisu ni morali govoriti istinu – rekla je Joviševićeva.

Četvorica optuženih pridružili su se završnim riječima svojih advokata ne želeći ništa da dodaju.

Bajićeva je predložila da od optuženih budu oduzete 543.204 marke nezakonito stečene koristi, a da u to bude uračunato i 700 evra koliko je ranije oduzeto od Paraša. Zatraženo je da optuženi budu obavezani da plate troškove postupka od 13.243 KM, te da svima bude produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne. Odbrana optuženih smatra da nema osnova da oni ostanu u pritvoru i ako im bude izrečena osuđujuća presuda.

Pljačka novca izvršena je 22. septembra 2015. godine kada su razbojnici “audijem A6” presreli  i napali kolonu vozila “Sektor sekjuritija” na autoputu Banjaluka – Gradiška u blizini Cerovljana. Uz paljbu iz automatskih pušaka i prijetnje od radnika su oteli tri kofera sa 616.548 maraka. U pucnjavi je od rikošeta ranjen radnik “Sektor sekjuritija” Đurađ Bajić. Sedam osumnjičenih uhapšeno je u januaru 2016. godine, a ranije je Kuzmić osuđen na tri godine, a Janjuz i Inđić na po šest mjeseci zatvora. (Glas Srpske)