Спортске занимљивости: Чему служи полукруг на врху шеснаестерца

Фудбал је без озбиљне конкуренције најпопуларнији спорт на свијету. Због њега су се водили ратови (Хондурас и Салвадор), због њега су се ратови прекидали (у Африци да би зараћене стране могле гледати како играју Дрогба или Веа). Управо због невјероватне популарности фудбал се сматра најважнијом споредном ствари на свијету. За неке је чак и најважнија.

Али, питање је колико фанова фудбалске игра зна сва правила. Рецимо, чему служи онај полукруг на врху казненог простора? Пошто смо сигурни да многи нису сигурни чему он служи, овај текст биће едукативне нарави и послужит ће да се разјасни и та мистерија.

Сваки пут кад се изводи прекид на било којем дијелу терена, сви играчи који не судјелују изравно у извођењу истога морају бити удаљени од лопте најмање 9,15 метара. Такође, полумјер на центру износи 9,15 метара. У случају извођења казненог ударца на 9,15 метара од бијеле тачке удаљен је полукруг на врху 16 метара. Нико од играча не смије ући у тај простор док се не изведе једанаестерац и то је једини тренутак кад је тај полукруг важан за фудбалску игру.