Српкиња са пресађеном сестрином материцом родила сина

Тридесетосмогодишња Српкиња прва је на свијету која је родила бебу захваљујући томе што јој је сестра једнојајчана близнакиња даровала своју материцу.

Дјечак тежак 2.970 грама дошао је на свијет у Универзитетској болници у италијанском граду Болоњи.

Порођај је урађен царским резом, а мама и беба се добро осјећају.

Будући да је интервенција обављена у спиналној анестезији, жена је све вријеме док је порођај трајао била свјесна.

У тиму љекара, између осталих, нашли су се и наши стручњаци др Милан Миленковић, из шведског тима за трансплантацију материце, и професор др Мирослав Ðордевић, са Универзитетске дјечје клинике у Тиршовој, преноси “Политика”.

Породиља потиче из једног малог мјеста у Србији, а остала је у другом стању захваљујући поступку вантјелесне оплодње, који је обављен послије пресађивања материце у Универзитетској дјечјој клиници у Тиршовој улици у Београду, јединственог поступка о коме је цијели свијет брујао у марту прошле године.

Будући да се налазила у Италији због пословних обавеза, одлучила је и да се породи у Болоњи, али уз асистенцију тима љекара који су учествовали у трансплантацији.

Како сазнаје “Политика”, планирано је да жена задржи пресађену материцу, јер у случају код једнојајчаних близнакиња не мора да прима тешку имуносупресивну терапију против одбацивања органа.

То значи да би могла да планира још једну или двије трудноће, јер у клиници у Стокхолму она и супруг имају још 11 замрзнутих ембриона који се могу искористити за нове поступке вантјелесне оплодње.
Извор: Тањуг