Српског блока на нивоу БиХ (не)ће бити

– Док из врха власти РС и странака које су освојиле највише гласова на изборима и даље долазе позиви за стварање српског блока на нивоу БиХ, у СДС-у кажу да нису против да се разговара, али да се противе федерализацији БиХ и трећем ентитету.

Милорад Додик (СНСД), новоизабрани члан Предсједништва БиХ, тврди да су кадрови СДС-а у органима власти БиХ нанијели РС немјерљиву штету, а успротивио се позивању у власт члановима СДС-а који су се, како је рекао, одродили од имена и политике странке којој припадају.

„Они у СДС-у који су се вратили родољубљу и патриотизму, а како видимо има их, добродошли су и с њима ћемо радити заједно у интересу РС“, рекао је Додик, преноси Срна.

Вукота Говедарица, предсједник СДС-а, каже  да се СНСД још није отклонио од принципа из прудског споразума, за који тврди да садржава идеју о трећем ентитету, цијепању РС, а додао је и да би СНСД подржао даљи раст акциза, чему се, како тврди, СДС противи.

„Главни одбор СДС-а није против разговора с било ким, али на основу начела и програма странке“, рекао је Говедарица.

На Додикову опаску да му нису сви у СДС-у прихватљиви за сарадњу, Говедарица каже да су то настојања цијепања странке.

„СНСД је направио такав приступ кад је у питању његов изворни коалициони партнер ДНС. И њима поручују који су кадрови које желе, а које не желе. Та прича о добрим и лошим момцима у СДС-у једноставно је неприхватљива. О томе ће одлучивати органи СДС-а“, тврди он.

Жељка Цвијановић (СНСД), новоизабрана предсједница РС, рекла је да ће опозиционе странке бити криве ако не дође до формирања српског блока на нивоу БиХ.

„Нисам претјерани оптимиста, али желим да вјерујем у српско јединство. Требају нам људи у Сарајеву који желе да чују став из РС. Одлука је у рукама људи из СДС-а да ли подржавају или не такав концепт“, нагласила је Цвијановићева у интервјуу за србијанску штампу.

Овим оцјенама јуче се придружио и Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, који је најавио да ће његова странка ући не само у Владу РС, већ и да ће партиципирати у Савјету министара БиХ, а за Додика је рекао да је највећи српски политичар у РС у протеклих 26 година.

Оптужио је опозиционе странке да покушајем оспоравања избора и преформулисања власти на нивоу БиХ уз помоћ међународне заједнице отежавају РС вођење економских политика и позвао их је да то не раде.

Говедарица је рекао да је право опозиционих странка да се поново преброје гласови.

„Не видим шта је спорно, коме може сметати да се утврди да ли је све било регуларно или није“, каже Говедарица.

Додик је имао поруку и за ПДП, којег неки након турбуленција у СДС-у сматрају потенцијално новим лидером опозиције.

Рекао је да коалирања с том странком нема јер су њени кадрови нанијели немјерљиву штету РС.

„Умјесто што народу шаљу лажне поруке да их је неко звао, да су наводно покрадени, да су ово или оно, препоручујем им да преиспитају своје политике и своје понашање, за које их је наш народ на протеклим изборима казнио. Десило се оно што сам и најављивао прије избора, народна воља биће посљедња. И за нас и за њих. Тако је и било“, рекао је Додик, а преноси Срна.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, рекао је да ПДП никада не би пристао да буде дио власти са СНСД-ом.

„Изненађен сам што нас лидер СНСД-а уопште и на било који начин помиње кад говори о формирању будуће Владе РС, јер добро зна да ПДП није на продају“, рекао је Бореновић.

Он је навео да ПДП има свој програм, у којем се залаже за економски јаку, политички стабилну, праведну, сигурну РС, у којој је сваки грађанин слободан и чија се права поштују.