СШЦ “Никола Тесла“ : Изложба „ У сусрет Вуку“

СШЦ “Никола Тесла“ у сарадњи са СПKД „Просвјета“, Градски одбор Бања Лука организује изложбу „ У сусрет Вуку“. Свечано отварање изложбе заказано је за 11. септембар у 12 часова у амфитеатру  СШЦ „Никола Тесла“. Отварању изложбе присуствоваће и лингвиста Милорад Телебак и проф. Јеленко Бојић. Путем фотографија, записа, рукописа и докуменaта представљен је живот и дјело реформатора српског језика и писма, Вука Стефановића Kараџића.

Организатор изложбе и предсједник СПKД „Просвјета“, Градски одбор Бања Лука, Јеленко Бојић,  рекао је да је циљ ове поставке обиљежавање важнијих датума из културне историје српског народа.

„Прошле године обиљежено је 200 година од објављивања првог српског „Ријечника“, највеће Вукове књиге којом је задужио српски народ. Вук је записао да се народи препознају по језику и док постоји језик, док га проучавамо биће и народа. Језик не можемо бранити и чувати ако не знамо довољно добро како је настао и колика је борба вођена да би заживио“, рекао је Бојић.

Директорица СШЦ „Никола Тесла“, Данијела Костић, рекла је да ће изложба трајати 7 дана од дана отварања и да сви који желе видјети ову поставку могу исту посјетити у периоду од 07 до 15 часова у амфитеатру СШЦ „Никола Тесла“.

„ Изложба је посвећена нашем великану, Вуку Стефановићу Kараџићу, човјеку који је пуно урадио за српски народ, језик, културу, обичаје, традицију и књижевност. У 25 експоната биће речено све најважније о Вуку , а циљ и намјера изложбе јесте да се, прије свега ученици упознају са дјелом Вука Стефановића Kараџића, а потом  родитељи, професори али и сви они који воле културу“, рекла је директорица СШЦ „Никола Тесла“, Данијела Костић.

 Изложба „ У сусрет Вуку“ организована је  поводом 155 година од смрти Вука Стефановића Kараџића и биће отворена до 18. септембра 2019. године.