СШЦ “Никола Тесла” уводи два нова смјера

Средњошколски центар “Никола Тесла” Котор Варош од сљедеће школске године уводи два нова смјера. С друге стране због слабог интересовања неће бити на располагању три смјера а то су: гимназија, кувар и конобар.

Директорица Средњошколског центра “Никола Тесла” Данијела Костић истиче да ће бити уведени смјерови техничар ЦНЦ технологије и обућар.

„За нова занимања смо се одлучили зато што је Котор Варошу потребан тај кадар. У нашој општини цвјета машинска и обућарска индустрија и предузећима недостаје стручног кадра. С друге стране због мале заинтересованости ученика биће укинута три смјера“, каже Костићева, која очекује да ће у идућој школској години бити уписано око 190 ђака.

Рјешавање проблема привредника са дефицитарним кадром кроз промјену уписне политике Средњошколског центра “Никола Тесла” недавно је било тема састанка челника општине и поменуте школе са предузећима из области обућарске индустрије. Привредници су изразили спремност да стипендирају најбоље ученике који ће уписати нове смјерове и да им обезбиједе праксу.

Промјена у уписној политици биће и у другим школама у РС, а осим нових занимања биће враћени и неки готово заборављени занати. Упис у средње школе требало би да почне половином јуна, а Министарство просвјете и културе РС је на основу достављених приједлога средњих школа припремило нацрт плана уписа ученика према којем би у наредној школској години у клупе требало сјести око 11.300 средњошколаца.

У Министарству истичу да при изради приједлога плана уписа, школски одбори у обзир узимају мишљење свих друштвених партнера и резултате анкете коју су све школе биле дужне да спроведу међу основцима.