Стево Мирјанић у 73. години иде у нову фотељу?!

Досадашњи министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Стево Мирјанић, неће бити дио нове Владе, али ће зато сјести у фотељу предсједника Задружног савеза РС.

Дакле, Мирјанић, иако ветеран на политичкој сцени Српске, који ће за мање од мјесец дана напунити 73 године, нема намјеру окачити “патике о клин”.

Из добро обавијештеног извора сазнајемо да мандат досадашњем предсједнику Задружног савеза Српске, Рајку Кулаги, истиче ове седмице, што у потпуности отвара мјесто досадашњем ресорном министру да заузме његову позицију.

– Посебно је интересантно да је недавно измијењен и Правилник о подстицајима, којим је предвиђено издвајање од чак 100 000 КМ за израду Старегије развоја задругарства, што значи да ће овај савез, који одавно кубури са финансијама, сада имати далеко већи буџет. Када смо чули за ове измјене, никоме нису биле јасне, али сада су ствари далеко јасније. Ако Мирјанић сједне у ту фотељу, значи да је сам себи припремио терен – навео је наш извор и додао да је Савез у прошлој години имао укупан приход од тек 75 000 марака.

У каквом се стању налази Савез, како наводи наш извор, најбоље показује и податак да се радницима дугују плате и по више мјесеци, због чега их је тешко наћи и у службеним просторијама у Бањалуци:

– Стање међу задругама није добро. Постоје појединци, односно неколико задруга које добро функционишу, али их је већина у општем расулу, са великим нагомиланим дуговима. Нови предсједник ће сигурно имати много посла, а како ће се снаћи, видјећемо.

Подсјећамо, Задружни савез Републике Српске 1999. године основале су задруге, са циљем окупљања свих активних задруга, унапријеђења дјеловања и заштите њихових интереса.

Осим предсједника Савеза, запослене чине и главни ревизор и административно – технички секретар.