Странци кажњени са 1,3 милиона КМ

Возачима аутомобила са страним таблицама, који су у току прошле године прекорачили брзину на путевима Републике Српске изречено је више од 1,3 милиона марака казни, а одузето 249 страних возачких дозвола.

Податак од 1,3 милиона КМ односи се на све возаче који возе аутомобиле са страним регистрацијама, без обзира на то да ли су страни држављани или имају пребивалиште у Републици Српској.

Из МУП-а Српске кажу да је повећан број наплаћених казни почињених од страних држављана с обзиром на могућност да се контролом возила може утврдити да ли постоје прекршаји које су забиљежили стационарни и мобилни радарски системи.

„Уколико се утврди да је тим возилом почињен прекршај, возач, односно страни држављанин, износ новчане казне плаћа одмах путем платног система Републике Српске. Оваквим начином контроле повећава се број наплаћених казни за прекршаје које су починили страни држављани“, појаснила је Мирна Миљановић, начелник Одјељења за односе с јавношћу у МУП-у Републике Српске.

Она каже да се за страног држављанина који почини прекршај, а не прихвати одговорност, односно не плати казну, сматра да жели судско одлучивање.

„У том случају ради обезбјеђења окривљеног пред судом, полицијски служебник може привремено да му одузме путну или другу личну исправу до привођења пред суд“, навела је Миљановићева. Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, казао је да је позитивно и добро што се странцима одузима возачка дозвола уколико се контролом утврди да већ имају неплаћену казну.

„Када плате казне, возачку им врате, тако је у свим осталим земљама и једино тако их можемо приморати да плаћају казне и возе примјерно. У Словенији, на примјер, не можете изаћи из земље уколико сте направили прекршај и нисте платили казну“, навео је Радовић, додајући да је такву праксу потребно што прије увести и код нас.

Он је нагласио да је занимљиво да се странци потпуно другачије понашају на нашим путевима.

„Ти људи, кад дођу овдје, понашају се као да су дошли на Дивљи запад, али буквално. Као да ми овдје немамо никакве прописе ни законе. Питам се зашто се тако не понашају у једној Словенији“, каже Радовић.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Републике Српске, сматра да ће ова проблематика бити присутна све док БиХ а самим тим и Република Српска не буде могла да приступи информационом систему Европске уније.

„Тек тада ће бити могуће казне слати на кућну адресу, а овако чекати да други пут зауставиш истог странца који већ има казну и то наплатиш, шансе за то су 1:10“, истакао је Јаћимовић.

(Независне новине)