Стрелкиња Татјана Ђекановић припрема се за други наступ на Олимпијским играма

ТЕСЛИЋ – Пет година искуснија, сталоженија и без треме које носи највеће спортско такмичење Олимпијске игре стрелкиња из Теслића Татјана Ђекановић одрађује посљедње тренинге пред пут у Токио.

Ведра и оптимистична без обзира на проблеме који мање-више прате све, а нарочито индивидуалне спортисте, тренира као пред свако такмичење, јер како каже, стрељаштво је специфичан спорт и нема посебних припрема чак ни када је у питању наступ на Олимпијским играма. Ипак, признаје да је нешто посебно.

„Све је исто само што је осјећај другачији. Ипак је планетарна смотра. Немам трему јер имам представу шта ме очекује. Зато сам велики оптимиста“, рекла је Ђекановићева.

У Рију је заузела 35. мјесто у гађању ваздушном пушком са десет метара, а сада су очекивања знатно већа. Тешко је причати о форми или предвидјети пласман пошто је само једна грешка или неколико сјајних хитаца могу да направе огромну разлику.

„Искреном, потпуно ми је свеједно да ли ћу бити девета или 40. У стрељаштву се рачуна само првих осам које улазе у финале. Биће јако занимљиво, годинама тренирам пуним интензитетом и надам се да ћу све то успјешно пренијети на такмичење. Циљам финале.  Морам сама себи да дижем расположење и вјеру, стрељаштво је такав спорт да морате бити помало себични и егоистични уколико желите да напредујете“, нагласила је чланица Геофона из Теслића.

Вирус корона значајно је пореметио календар такмичења у претходних годину и по дана, па је недостатак такмичења највећа отежавајућа околност како за њу, тако и за све ривалке.

– Осјети се мањак такмичења, али не обазирем се на то. План је да седам дана проведем у Словенији са њиховом репрезентацијом и додатно се “упуцам”, па да већ 17. јула практично првим авионом са тренером Невеном Рашићем кренемо пут Токија – каже Ђекановићева.

У Рију нису могли да излазе из села због специфичног окружења, а сада ће правила бити још ригорознија због вируса.

„Радовала сам се да мало боље упознам Токио, јер је то град иновација и онога што ме привлачи, али од тога неће бити ништа. Колико знам, имаћемо стриктна правила, неће бити излазака и обилазака, али шта је ту је“, рекла је Ђекановићева.

Нема кукања

Свјесна да од кукања нема ништа, труди се да најбоље искористи оне ресурсе које има. Када је опрема у питању, ту не заостаје за ривалкама јер је захваљујући ОК БиХ добила најсавременију пушку. Међутим, по осталим параметрима далеко је иза конкуренције.

„Није моје да се жалим. Имамо климу у стрељани у односу на прије пет година и то је успјех. Све гледам са позитивне стране надајући се да ће неко препознати стрељаштво као спорт“, нагласила је сада већ двострука олимпијка.

(глассрпске)