Студенти желе нови рок или да не полажу разлику предмета

Стари студенти, којима је рок за окончање студија по старом програму истекао 30. септембра, неће изгубити студентски статус ако нису поднијели захтјев за прелазак на Болоњу, него ће накнадно бити пронађено рјешење за њих, потврђено је на Универзитету у Бањалуци, а да ли ће бити опет продужен рок или ће дефинитивно морати да се пребаце на болоњски систем, још се не зна.

Према ријечима студентских представника, полагање разлике предмета да би се прешло на болоњски систем никако није добро рјешење јер, како кажу, поједини студенти би морали полагати и по десет предмета.

Из Универзитета у Бањалуци кажу да ће студентима који су одлучили да наставе студије по важећем закону бити урађена еквиваленција предмета. Старих студената на Бањалучком универзитету је било 1.225, а на Универзитету Источно Сарајево 352.

“Надам се да ће рок за завршетак студија бити продужен за старе студенте, бар за оне који су активни у посљедњих годину или двије године”, казала је С.В., студенткиња журналистике, којој су по старом програму остала четири испита.

Истакла је да су јој у студентској служби факултета казали да би, уколико би прешла на болоњски систем студирања, морала полагати више испита.

“То је скоро цијела година. Мени су по старом програму остала четири испита, па када би се извршила та еквиваленција и када бих прешла на Болоњу, имала бих шест испита више него сада “, пожалила се она.

Додала је да у овом тренутку не зна шта ће се даље дешавати са старим студентима и да ли ће им рок бити продужен или ће ипак бити присиљени да се пребаце на Болоњу.

Саван Вујин, потпредсједник Уније студената РС, казао је да, када је у питању еквиваленција предмета, требало би да буде утврђено каква је разлика међу предметима по старом програму и по Болоњи.

“На неким факултетима студенти да би се пребацили на Болоњу неће морати полагати ниједан предмет, на некима ће полагати један или два, а на некима осам или десет предмета”, рекао је Вујин.

Истакао је да рок за окончање студија по старом програму није било могуће продужити јер сједнице Народне скупштине РС нису одржаване у љетном периоду до 30. септембра.

“Министар просвјете и културе РС нам је дао могућност да покушамо продужити рок када се формира нова законодавна власт, односно да продужимо рок ретроактивно, а колика ће бити вјероватноћа да то постигнемо, не зна се, али настојаћемо да идемо у том правцу да им се продужи рок”, навео је Вујин.

Нагласио је да, уколико студенти не успију продужити рок за окончање, залагаће се да приликом преласка на Болоњу не полажу разлику предмета.

“Мислим да је то једно од бољих рјешења и за универзитете и за студенте јер ми смо полагали неке испите које они нису, а они су полагали неке које ми нисмо, тако да то дође на исто и мислим да је и квалитет знања исти“, истакао је Вујин.

И надлежни на факултетима још нису сигурни шта ће на крају бити.

Зоран Васиљевић, продекан за наставу Правног факултета у Бањалуци, казао је да та група студената има право да пређе на болоњски систем студирања, односно да положе разлику предмета између старог и новог система.

“Имамо осам захтјева за прелазак на Болоњу, али мислим да то у секретаријату још није ријешено јер се чека да ли ће доћи до продужења рока или неће”, истакао је Васиљевић те додао да на Правном факултету укупно на евиденцији има око 120 старих студената, али да нису сви активни.

Горан Трбић, декан Природно-математичког факултета у Бањалуци, рекао је да се нада да ће старим студентима рок бити продужен.

“Њих нема много, али се надам да ће им рок бити продужен, сматрам да би то било корисније”, истакао је Трбић.

Ладислав Василишин, продекан за наставу Технолошког факултета у Бањалуци, истакао је да, уколико студенти желе да наставе студије, мораће да се пребаце на болоњски систем.

“До сада су на нашем факултету поднесена три захтјева. Ми смо поприлично редовни и немамо таквих проблема. Њима је рок за студирање истекао 30. септембра, тако да ко је желио да настави студије поднио је захтјев”, истакао је Василишин.

На Медицинском факултету су казали да је за студенте интегрисаних студија медицина, стоматологија и фармација рок за завршетак студија академска 2019/20.