Створити услове за повратак расељеног становништва

Генерални конзул Републике Хрватске у Бањалуци Златко Крамарић боравио је данас у службеној посјети општини Котор Варош, гдје је разговарао са начелником општине Зденком Саканом о стварању услова за повратак хрватског становништва.
Крамарић је истакао да статус мањинских националних заједница са једне и друге стране границе треба унапређивати.

„Општине у Републици Српској без грађана хрватске и других националних заједица биле би много сиромашније, што важи и за хрватске градове јер су српска, али и друге несрпске компоненте, оставиле неизбрисив траг у историји Хрватске“, нагласио је Крамарић.

Он је изразио задовољство што ће на подручју општине Котор Варош у овој и 2018. години бити уложено 2.600.000 КМ захваљујући програму Регионалног стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица и Пројекту реконструкције стамбеног фонда.

Настојаћемо да реализујемо нове пројекте за повратнике и интерно расељене људе свих националности јер је Котор Варош општина са најмањом стопом незапослености и као таква је привлачна за живот“, додао је Крамарић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан нагласио је да је сарадња са представницима хрватског народа у локалном парламенту на високом нивоу и да је неопходно заједничким снагама рјешавати животне проблеме.

„Хрватска је чланица ЕУ и може нам много помоћи у вези са едукацијом о изради пројеката према претприступним фондовима, али и финансијски да допринесе рјешавању путне инфраструктуре како би се створили предуслови за повратак расељеног становништва“, рекао је Сакан.

По ријечима Сакана досадашња сарадња са Конзулатом Републике Хрватске у Бањој Луци је била успјешна, изразивши наду да ће се иста, у наредном периоду, заједничким напорима још више побољшати.