СУЂЕЊЕ БИВШЕМ МИНИСТРУ ПОЛИЦИЈЕ: Набавка опреме имала одређене пропусте и недостатке

Поступак набавка опреме, коју је од фирме “Оптел” наручило Министарства унутрашњих послова Републике Српске, имало је одређене пропусте и недостатке.

Изјавио је ово јуче у Основном суду у Бањалуци бивши начелник Управе за материјално финансијке и имовинске послове МУП РС Жељко Пејић.

Појаснио је да су за пропусте криви чланови комисије и руководиоци Управе коју је он накнадно преузео.

Он је као сведок тужилаштва у предмету против бившег министра унутрашњих послова РС Радислава Јовичића и директора “Оптела” Алеше Мајкић. Њих двојица се терети да су МУП Српске оштетили за око 260.000 марака, пише Српскаинфо.

Он је управо на питање Јовичића изјавио да је на места начелника Управе дошао преко конкурса.

– Рекли сте ми да средим стање у Управи, јер је раније било доста криминала и корупције и да никоме не верујете – испричао је Пејић на питање Јовичића о чему су причали на првом састанку.

Пејић је додао и да је Јовичић о проблемима са фирмом “Оптел” могао знати само ако га је неко писмено о томе обавестио.

Он је испричао да када је дошао на место начелника да је био у току поступак набавка опреме за радиокомуникацију и да је тада стигао захтев да се одгоди рок за исплату.

– Одгода је тражена јер нису добили дозволе од фирме из Немачке. Касније је било још неколико захтева за продужење, али су одбијени, потом смо кренули у поступак раскида уговора и покретања тужбе – рекао је Пејић.

Додао је да када је било извесно да ова фирма неће испоручити робу да су договорили да они врате паре у четири рате, али када је он смењен са те функције, то није било урађено.

Као сведок саслушана је и Мирјана Тодоровић која такође запослена у МУП РС, она је изјавила да је од тадашње начелнице Ранке Ковачевић добила налог за авансо плаћање од 260.000 КМ фирми “Оптел” и да је то урадила.

– Касније је склопљен уговор да “Оптел” врати паре јер нису испоручили робу. Они су затим исплатили једну рату од 14.000 марака, и још једном приликом су платили око 2.000 КМ – истакла је Тодоровићева.

Према њеним речима, Јовичић јој се никада није обраћао нити вршио неке притиске на њу, око посла са фирмом “Оптел”.

Данас је саслушан и Раде Чавић који је радио на пословима ИТК у МУП РС и рекао је да он направио спецификацију за набавку опреме за МУП и да је по тим његовим захтевима одлучено да се набави нова опрема.

– Полицајци су користили старе радио везе, па се често дешавало да им неко “упада” у везе. Питали су ме шта да раде по томе и рекао сам им да набаве нову опрему. Написао сам спецификације и затим су ми један дан рекли да се требам састати са представником фирме “Оптел” – испричао је Чавић.

Каже да је тај састанак био под “велом тајни”, јер је то тајна набавка.