Сутра се обиљежава Свјетски дан здравља

Свјетски дан здравља обиљежава се 7. априла сваке године под покровитељством Свјетске здравствене организације, с циљем подизања свијести грађана о здравственим проблемима који утичу на ширу популацију, као и на важност превенције и улагања у здравље.

Ове године Свјетски дан здравља посвећен је шећерној болести, дијабетесу. Под слоганом „Побиједи дијабетес“ Свјетска здравствена организација је истакла неколико кључних порука: превенција дијабетеса расте у епидемијским размјерама; велики број новообољелих случајева од дијабетеса се може спријечити. Једноставним свакодневним животним навикама (одржавањем пожељне тежине, бављење спортом, правилном исхраном) смањује се ризик за настанак дијабетеса типа 2.; дијабетес се може лијечити и контролисати те тако спријечити компликације.

Сутра поводом Свјетског дана здравља, у периоду од 9:30 до 14:00 часова, у просторијама Црвеног крста Котор Варош, одржаће се бесплатан љекарски преглед за све заинтересоване грађане, мјерење крвног притиска, шећера у крви и друго.